Svet 0

15.04.2024.

18:39

Lanci isporuke konačno normalizovani

Nemačkoj industriji je bilo potrebno četiri godine, od izbijanja pandemije, da normalizuje lance snabdevanja, navodi u ponedeljak ekonomski institut Ifo.

Izvor: dpa

Lanci isporuke konačno normalizovani
Shutterstock/Travel mania

Podeli:

Lanci isporuke su konačno praktično na predpandemijskom stanju, bez mnogo pritužbi firmi na uska grla i manjak materijala za proizvodnju.

U februaru se na probleme pri snabdevanju žalilo 14,6 odsto domaćih industrijskih preduzeća, a u martu 10,2 odsto.

"Snabdevanje sirovinama i poluproizvodima se odnedavno značajno poboljšalo", rekao je ekonomista Ifo Klaus Volrabe.

Prvo pandemijsko zaključavanje u proleće 2020. prekinulo je svetsku trgovinu i izazvalo dramatičan, globalan deficit materijala za rad koji je sapleo ili prekinuo proizvodnju u fabrikama širom sveta.

Vrhunac krize u nemačkoj industrji bio je decembra 2021. Tada je, u redovnoj mesečnoj anketi hiljada domaćih firmi Ifo probleme pri snabdevanju prijavilo njih 81,9 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: