Svet 0

15.04.2024.

9:20

Ovo su tri najbolje zemlje za poslovanje

Singapur, Danska i SAD najbolja su mesta na svetu za poslovanje, prema lestvici poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit (EIU).

Izvor: Investitor

Ovo su tri najbolje zemlje za poslovanje
Depsoitphotos/sinenkiy

Podeli:

"Singapur će ostati najbolje geografsko područje na svetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u proteklih 16 godina", rekla je EIU-ova direktorka prognoze za zemlju i evropska analitičarka Prijanti Roj za CNBC.

Faktori koji podržavaju lidersko mesto ove zemlje jugoistočne Azije kao vrhunske poslovne destinacije su njena politička stabilnost i posvećenost vlade pomoći domaćim kompanijama iz privatnog sektora u tehnološkoj nadogradnji, rekla je.

EIU-ovo rangiranje ocenjuje privlačnost poslovanja u 82 zemlje i teritorije, a meri se na osnovu pokazatelja kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika, prenosi Investitor.me.

Merač takođe nudi uvide u to koje su ekonomije u boljem položaju za rast od drugih i "efikasan način da se utvrdi gde bi uskoro moglo doći do povećanja investicione potrošnje", rekli su analitičari EIU-a.

Iza Singapura su Danska i SAD koje su zauzele drugo i treće mesto.

Danska, sa svojim "čvrstim makroekonomskim temeljima" i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, može se smatrati jednom od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svetu, rekla je Roj.

Tržišne prilike ostaće povoljne u SAD, posebno uz malo ograničenja spoljne trgovine i ulaganja u SAD, dodala je.

"Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u sledećih pet godina", pokazao je izveštaj.

Nemačka i Švajcarska zauzele su četvrto i peto mesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mesta na svetu za poslovanje.

"Sve su to napredne ekonomije i dugotrajno imaju dobre rezultate u našem indeksu, stoga su to sigurni ulozi za ulaganja", navodi se u izveštaju, ali se upozorava da će i ukupne stope rasta i stope rasta BDP-a po glavi stanovnika verovatno ostati stabilne i relativno spore.

Neki od značajnih "velikih poboljšanja" koji su postigli dobre rezultate u indeksu bile su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabeležila najveće poboljšanje poslovne klime u indeksu EIU-a zbog reformi koje je donela pro-poslovna vlada, pokazao je izveštaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsednik Havijer Milei, usmerene na podsticanje privatnog preduzetništva i privlačenje stranih ulaganja, dovele su zemlju do naglog poboljšanja na lestvici na drugo najbolje poslovno okruženje.

"Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijalnu lestvicu uporedivu s onom u Kini", navodi se u izveštaju, dodajući da mladi demografski profil zemlje predstavlja dobar znak za njenu radnu snagu i buduću potražnju. Indija je zauzela treće mesto na popisu najnaprednijih poslovnih okruženja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: