Svet 11

13.04.2024.

15:59

Namirnica u poznatom supermarketu puna pesticida: "Ovo nemojte da jedete"

Kiseli krastavci koje prodaje lanac Aldi u Nemačkoj navodno sadrže tragove pesticida. Ovu vest objavilo je nekoliko medija u Nemačkoj, pozivajući se na analizu Oko-Testa.

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Namirnica u poznatom supermarketu puna pesticida: "Ovo nemojte da jedete"
hxdyl/Shutterstock.com

Podeli:

Pesticidi se navodno nalaze u popularnom prehrambenom proizvodu koji se prodaje u Aldiju.

Potrošači treba da budu oprezni, navode mediji.

Otkriveni tragovi pesticida

Istraživanje koje je sproveo Oko-Test pokazalo je da mnogi od testiranih proizvoda sadrže tragove pesticida - iako su ocenjeni kao "veoma dobri". Reč je o kiselim krastavcima, koje sigurno mnogi vole da jedu.

Pored brojnih pritužbi, testeri su odabrali i posebno dobre proizvode. Krastavci brendova "Alnatura", "Dennree" i "Edeka organic cucumbers" su prepoznati kao najbolji na testu.

S druge strane, proizvodi kao što su "Kuhne Gevurzgurken Auslese", "Spreevald Feldmann Original Spreevalder Gevurzgurken" i "Aldi King's Crovn Genießerfasschen Gevurzgurken" su dobili samo zadovoljavajuće ili čak dovoljne ocene.

Biti na oprezu

Zabrinjava činjenica da je, i pored brojnih pozitivnih ocena, oko dve trećine testiranih krastavaca – kornišona kontaminirano pesticidima.

Posebno su alarmantna dva identifikovana pesticida, glifosat i dimetomorf, za koje stručnjaci smatraju da izazivaju posebnu zabrinutost. Kritična je situacija sa Aldijevim kornišonima, pišu različiti mediji.

Sedam pesticida je otkriveno u Aldijevoj "Kraljevoj kruni Genießerfasschen Gevurzgurken". Drugi brendovi kao što su Hengstenberg i Spreevald Feldmann su takođe pogođeni.

Potencijalne opasnosti po zdravlje

Delovanje različitih pesticida može povećati toksične efekte proizvoda, što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika. Imajući u vidu ove rezultate, zagovornici prava potrošača pozivaju na prilagođavanje trenutnih graničnih vrednosti EU.

Uprkos ovim zabrinutosti, postoje pozitivni pomaci: došlo je do smanjenja upotrebe aroma u kiselim krastavcima.

Ipak, još ima prostora za napredak, na primer u pogledu sadržaja soli i upotrebe šećera, pišu nemački mediji.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: