Svet 11

13.04.2024.

15:59

Namirnica u poznatom supermarketu puna pesticida: "Ovo nemojte da jedete"

Kiseli krastavci koje prodaje lanac Aldi u Nemačkoj navodno sadrže tragove pesticida. Ovu vest objavilo je nekoliko medija u Nemačkoj, pozivajući se na analizu Oko-Testa.

Izvor: Fenix-magazin/SČ

Namirnica u poznatom supermarketu puna pesticida: "Ovo nemojte da jedete"
hxdyl/Shutterstock.com

Podeli:

Pesticidi se navodno nalaze u popularnom prehrambenom proizvodu koji se prodaje u Aldiju.

Potrošači treba da budu oprezni, navode mediji.

Otkriveni tragovi pesticida

Istraživanje koje je sproveo Oko-Test pokazalo je da mnogi od testiranih proizvoda sadrže tragove pesticida - iako su ocenjeni kao "veoma dobri". Reč je o kiselim krastavcima, koje sigurno mnogi vole da jedu.

Pored brojnih pritužbi, testeri su odabrali i posebno dobre proizvode. Krastavci brendova "Alnatura", "Dennree" i "Edeka organic cucumbers" su prepoznati kao najbolji na testu.

S druge strane, proizvodi kao što su "Kuhne Gevurzgurken Auslese", "Spreevald Feldmann Original Spreevalder Gevurzgurken" i "Aldi King's Crovn Genießerfasschen Gevurzgurken" su dobili samo zadovoljavajuće ili čak dovoljne ocene.

Biti na oprezu

Zabrinjava činjenica da je, i pored brojnih pozitivnih ocena, oko dve trećine testiranih krastavaca – kornišona kontaminirano pesticidima.

Posebno su alarmantna dva identifikovana pesticida, glifosat i dimetomorf, za koje stručnjaci smatraju da izazivaju posebnu zabrinutost. Kritična je situacija sa Aldijevim kornišonima, pišu različiti mediji.

Sedam pesticida je otkriveno u Aldijevoj "Kraljevoj kruni Genießerfasschen Gevurzgurken". Drugi brendovi kao što su Hengstenberg i Spreevald Feldmann su takođe pogođeni.

Potencijalne opasnosti po zdravlje

Delovanje različitih pesticida može povećati toksične efekte proizvoda, što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika. Imajući u vidu ove rezultate, zagovornici prava potrošača pozivaju na prilagođavanje trenutnih graničnih vrednosti EU.

Uprkos ovim zabrinutosti, postoje pozitivni pomaci: došlo je do smanjenja upotrebe aroma u kiselim krastavcima.

Ipak, još ima prostora za napredak, na primer u pogledu sadržaja soli i upotrebe šećera, pišu nemački mediji.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: