Svet 0

13.04.2024.

12:37

Ona je izabrana za izvršnu direktorku MMF-a

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izabrao je Kristalinu Georgijevu za izvršnu direktorku te globalne finansijske institucije u novom petogodišnjem mandatu.

Izvor: Tanjug

Ona je izabrana za izvršnu direktorku MMF-a
Shutterstock/Alexandros Michailidis

Podeli:

Georgijeva, koja je bila jedini kandidat za tu funkciju, nastaviće da obavlja dužnosti direktorke nakon što se njen sadašnji mandat završi 30. septembra ove godine, saopštio je MMF.

Odluka Izvršnog odbora doneta je konsenzusom. Izvršni odbor je pohvalio snažno i agilno rukovođenje Georgijeve tokom njenog sadašnjeg mandata, ističući da je Georgijeva predvodila odgovor MMF-a na globalne ekonomske šokove.

Izvršni odbor je pozdravio i fokusiranje Georgijeve na pitanja makroekonomske i finansijske stabilnosti. Georgijeva (70) je zahvalila Izvršnom odboru na ukazanom poverenju i podršci i istakla da za nju predstavlja čast da nastavi da vodi tu finansijsku instituciju.

Georgijeva vodi MMF od 2019. godine, a tokom njenog mandata ta institucija je pomagala zemljama koje su se suočile sa finansijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa, kao i zbog rata u Ukrajini.

Prema decenijama starom sporazumu između Evrope i SAD, na čelu MMF-a je državljanin neke evropske zemlje, a na čelu Svetske banke državljanin SAD.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: