Svet 0

13.04.2024.

8:54

Šefica MMF-a: Možemo da odahnemo, izbegli smo

Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svetsku ekonomiju.

Izvor: SEEbiz

Šefica MMF-a: Možemo da odahnemo, izbegli smo
Epa, ERIK S. LESSER

Podeli:

Međutim, potrebno je učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, rekla je u četvrtak direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

"Globalni rast je neznatno jači zbog snažne aktivnosti u Sjedinjenim Državama i u mnogim tržištima u nastajanju", rekla je direktorka MMF-a novinarima, prenosi AFP.

Američka ekonomija porasla je snažnih 2,5 posto prošle godine, prema američkom Ministarstvu trgovine, daleko nadmašujući većinu drugih naprednih ekonomija, prenosi SEEBiz.

"Snažna potrošnja domaćinstava i poslovna ulaganja te ublažavanje problema u lancu snabdevanja pomogli su. I inflacija pada, nešto brže nego što se očekivalo", dodala je Georgieva.

Njene primedbe upućuju na to da MMF sada očekuje da će svetska ekonomija rasti brže nego što je predviđeno u januaru, kada je prognoziran globalni rast od 3,1 posto u 2024. godini i 3,2 posto u 2025. godini.

"Izgleda da možemo da odahnemo. Izbegli smo globalnu recesiju i razdoblje stagflacije kao što su neki predviđali. Ali ima još mnogo stvari o kojima treba brinuti", rekla je Georgijeva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: