Svet 0

13.04.2024.

8:54

Šefica MMF-a: Možemo da odahnemo, izbegli smo

Snažan rast u Sjedinjenim Američkim Državama pomogao je poboljšanju izgleda za svetsku ekonomiju.

Izvor: SEEbiz

Šefica MMF-a: Možemo da odahnemo, izbegli smo
Epa, ERIK S. LESSER

Podeli:

Međutim, potrebno je učiniti više kako bi se zaustavio pad produktivnosti, rekla je u četvrtak direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

"Globalni rast je neznatno jači zbog snažne aktivnosti u Sjedinjenim Državama i u mnogim tržištima u nastajanju", rekla je direktorka MMF-a novinarima, prenosi AFP.

Američka ekonomija porasla je snažnih 2,5 posto prošle godine, prema američkom Ministarstvu trgovine, daleko nadmašujući većinu drugih naprednih ekonomija, prenosi SEEBiz.

"Snažna potrošnja domaćinstava i poslovna ulaganja te ublažavanje problema u lancu snabdevanja pomogli su. I inflacija pada, nešto brže nego što se očekivalo", dodala je Georgieva.

Njene primedbe upućuju na to da MMF sada očekuje da će svetska ekonomija rasti brže nego što je predviđeno u januaru, kada je prognoziran globalni rast od 3,1 posto u 2024. godini i 3,2 posto u 2025. godini.

"Izgleda da možemo da odahnemo. Izbegli smo globalnu recesiju i razdoblje stagflacije kao što su neki predviđali. Ali ima još mnogo stvari o kojima treba brinuti", rekla je Georgijeva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: