Svet 0

10.04.2024.

23:08

ECB još jednom zadržava kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) trebalo bi sutra da još jednom zadrži referentnu kamatnu stopu na četiri procenta, objavio je danas Politiko.

Izvor: Tanjug

ECB još jednom zadržava kamatnu stopu
Shutterstock/olrat

Podeli:

Medij navodi da se očekuje smanjenje kamatnih stopa za nekoliko meseci, ali bi povećanje plata radnika moglo da utiče na tempo tih promena.

Na poslednjem sastanku Upravnog saveta u martu, predsednica ECB-a Kristin Lagard nagovestila je da bi centralna banka mogla da počne da ublažava politiku u junu. Politiko ističe da je inflacija nastavila da pada u martu, dostigavši najniži nivo u dve i po godine od 2,4 odsto.

Razlog za to su uglavnom cene hrane i energije, ali je inflacija cena usluga, pod velikim uticajem kretanja plata, ostala na prilično visokih četiri procenta.

Glavni ekonomista kompanije AKSA Investment Management Žil Moec navodi da je sve veća verovatnoća da će rast plata usporiti do nivoa koji će uveriti ECB da može da smanji kamatnu stopu bez bojazni od oživljavanja inflacije.

"Već je došlo do usporavanja rasta plata u četvrtom kvartalu 2023. u Zoni evra", naveo je on i dodao da pojedini indikatori ukazuju na još veće usporavanje plata početkom 2024.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: