Svet 3

10.04.2024.

20:21

Nagli skok: Totalna pomama za nemačkim oružjem

Vrednost odobrenog nemačkog izvoza oružja i vojne opreme u prva tri meseca ove godine gotovo je dostigla prvu polovinu rekordne 2023. godine, zbog povećanih isporuka Ukrajini.

Izvor: Index

Nagli skok: Totalna pomama za nemačkim oružjem
EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Podeli:

Od početka januara do 27. marta vlada je odobrila izvoz vojne robe u vrednosti od najmanje 4,89 milijardi evra. U prvoj polovini 2023. odobrene su pošiljke vrijedne 5,22 milijarde evra, prenosi Indeks.

Tri četvrtine ide za Ukrajinu

Informaciju je objavilo ministarstvo ekonomije na upit zastupnice Saveza Sahre Wagenknecht u Bundestagu Sevim Dagdelen. 

Gotovo tri četvrtine naručenog oružja i vojne opreme biće isporučeno Ukrajini. Drugo mesto na lestvici odredišta zauzima Singapur s 583,9 miliona evra. Slede Indija sa 143,3 miliona, Saudijska Arabija sa 126,4 miliona i Katar s 97 miliona evra.

U 2018. godini vlada CDU/CSU-a i SPD-a uglavnom je blokirala izvoz oružja u Saudijsku Arabiju zbog umešanosti kraljevine u rat u Jemenu i zbog brutalnog ubistva novinara Džamala Kašogija. U 2023. koalicijska vlada na čelu s Olafom Šolcom ublažila je ograničenja budući da su Saudijci obustavili vojne operacije u Jemenu.

Srušen rekord

Odobreni izvoz u Saudijsku Arabiju "gotovo isključivo" obuhvata zajedničke projekte s partnerima iz EU-a i NATO-a, navelo je ministarstvo. U 2023. vrednost odobrenog izvoza oružja i vojne opreme dostigla je rekordne 12,2 milijarde evra, uključujući i 4,4 milijarde evra vredne isporuke u Ukrajinu.

Velika količina oružja izvezena je i u Izrael, posebno od početka izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze nakon upada palestinskog Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: