Svet 0

10.04.2024.

12:13

Smanjene isporuke Boinga

Tromesečne isporuke Boinga smanjene na 83 aviona, skoro prepolovljene.

Izvor: Tanjug

Smanjene isporuke Boinga
EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Podeli:

Isporuke Boingovih aviona smanjene su u prvom tromesečju na najmanji broj od sredine 2021. godine, otkada se ta američka kompanija našla pod pojačanim inspekcijskim nadzorom, nakon što se u januaru tokom leta dogodila nesreća na jednom od njenih aviona modela "737 maks".

Kompanija je predala kupcima 83 aviona od početka godine do 31. marta, što je znatno manje u poređenju sa 157, koliko je prodavala u prethodna tri meseca, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC).

Kako navodi medij, Boing je u martu isporučio samo 29 letelica, ali dodaje da kupci i dalje naručuju nove mlaznjake od američkog proizvođača, koji zajedno sa Erbasom dominira na tržištu velikih mlaznih aviona.

Kompanija sa sedištem u Sijetlu prošlog meseca prijavila je porudžbine za 111 novih aviona. Boing već više od pet godina ima probleme sa svojim avionima, uključujući i dve fatalne nesreće Boinga "737 maks" 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi, navodi Si-En-En (CNN).

U januaru se tokom leta aviona kompanije Aljaska erlajns desila eksplozija na boku Boingovog aviona "737 maks" , koja je stvorila rupu na trupu.

Od nesreće, Federalna uprava za vazduhoplovstvo je pregledala Boingovu proizvodnju aviona 737 maks i zabranila proizvođaču aviona da poveća proizvodnju mlaznjaka dok ne dovrši procedure kontrole kvaliteta.

Bezbednosni problemi su doveli do kumulativnog gubitka Boinga od više od 31 milijarde dolara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: