Svet 9

10.04.2024.

10:13

Kamatne stope rastu i do osam odsto?

Izvršni direktor banke Džej-Pi Morgan Čejs – Džejmi Dajmon upozorio je da bi kamatne stope u SAD mogle da porastu i do osam odsto.

Izvor: Tanjug

Kamatne stope rastu i do osam odsto?
Shutterstock, Doubletree Studio

Podeli:

Verovatno jedan od najvećih svetskih bankara rekao je da se njegova banka pripremila za skok kamatnih stopa zbog "upornih inflatornih pritisaka", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Medij napominje da su centralne banke širom sveta podizale kamatne stope u pokušaju da priguše rast cena, ali kako inflacija u SAD postepeno opada, postoje velika očekivanja da će Federalne rezerve SAD (Fed) smanjiti stope ove godine.

U svom godišnjem pismu akcionarima, Dajmon navodi da je banka spremna za "veoma širok raspon" stopa, od dva do osam odsto ili čak više, zbog potencijalno velike državne potrošnje i potrebe da se obuzda rast cena.

Dejmonovi komentari dolaze u vreme kada se američke kamatne stope kreću u rasponu od 5,25 odsto do 5,5 odsto. Fed će svoju sledeću odluku o tome na koji način će se kretati kamatne stope doneti krajem meseca.

Medij napominje da više kamatne stope podstiču štednju i smanjuju zaduživanje za kupovinu stanova i poslovna ulaganja, a dovode i do uravnoteženja privrede i ublažavanja pritisaka koji podižu cene.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: