Svet 2

09.04.2024.

20:21

Kraj: Trgovinski lanac zatvara sve prodavnice

Čuveni američki trgovinski lanac "Samo 99 centi" zatvara sve prodavnice posle više od 40 godina rada.

Izvor: Kurir.rs

Kraj: Trgovinski lanac zatvara sve prodavnice
Profimedia

Podeli:

Kompanija navodi da su inflacija i krađa razlog za zatvaranje 371 prodavnice u četiri američke države.

"Odluka o zatvaranju svih prodavnica je izuzetno teška i nije ishod koji smo očekivali", navodi za američke medije privremeni izvršni direktor kompanije Majk Simončić, prenosi Kurir.

Na zatvaranje je prema njegovim rečima uticalo nekoliko faktora: veliki uticaj pandemije kovida, promena potražnje potrošača, uporni inflatorni pritisak, ali i rastući nivo smanjenja. To je industrijski termin koji se odnosi na zalihe izgubljene zahvaljujući krađi od strane kupaca ili zaposlenih, ali i administrativnim greškama.

"Ti problemi su uzeti zajedno u velikoj meri ometali sposobnost kompanije da posluje", rekao je Simončić i dodao da je nakon opsežne analize utvrđeno da je neophodan uredni prekid poslovanja i najbolji način da se maksimizira vrednost imovine.

Odluka će uticati na prodavnice u Кaliforniji, Arizoni, Nevadi i Teksasu. Pojedine prodavnice još u petak su započele proces zatvaranja.

Popularni lanac nedavno je proslavio svoju 42. godinu.

"Samo 99 centi" je treći veliki trgovinski lanac koji je u poslednje vreme poklekao pod pritiskom rastuće inflacije. Prošlog meseca "Dollar Tree" najavio je da će zatvoriti 1.000 prodavnica dok je "Maci's" takođe otkrio planove da zatvori 150 prodavnica iliti 30 odsto svog lanca u SAD.

Inflacija u SAD ostaje tvrdoglavo visoka iako je trenutno i dalje daleko od maksimuma od 9,1 odsto iz 2022. godine. Februarski indeks potrošačkih cena dostigao je 3,2 odsto što je više nego što su očekivali ekonomisti.

Osnovni indeks ličnih potrošnja, preferirani Fed-ov merač inflacije koji isključuje promenljive cene hrane i energije, porastao je 0,3 odsto u februaru i 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, naglašavajući poteškoće u držanju cena pod kontrolom.

Hirotake Jano, japanski milijarder koji je pomogao u popularizaciji koncepta diskontne prodavnice tipa sve za dolar, podsetimo, umro je nedavno usled srčanih problema.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: