Svet 1

05.04.2024.

13:59

Francuska odobrava farmerima da koriste više pesticida za zaštitu šećerne repe

Francuska će odobriti lokalnim poljoprivrednicima da koriste više pesticida za zaštitu šećerne repe od štetne fitoplazme koja je desetkovala useve u 2020. godini.

Izvor: Tanjug

Francuska odobrava farmerima da koriste više pesticida za zaštitu šećerne repe
Shutterstock/Fotokostic

Podeli:

"Ove godine će poljoprivrednici moći da obave pet tretmana šećerne repe preparatom Movento umesto dosadašnjih dva", izjavila je danas zamenica francuskoj ministra zemljoradnje Anjes Panje Runaše, prenosi Figaro.

Zima u Francuskoj je bila blaga i zbog toga je rizik od bolesti useva šećerne repe veoma visok.

Bolest izazvana fitoplazmom je u 2020. dovela do pada francuske proizvodnje šećera za 26 odsto i zbog toga je Vlada Francuske ipak dozvolila korišćenje pomenutih pesticida koji su inače zabranjeni u Evropskoj uniji zbog rizika za pčele, prenosi Rojters.

Zabrana pesticida koji spadaju u grupu neonikotinoida na evropskom nivou je izazvala gnev francuskih farmera koji navode da nemaju adekvatne alternative za ove proizvode.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

18 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Podeli: