Svet 20

02.04.2024.

21:57

Sila se sprema: "Sve dajemo na odbranu – devet milijardi"

Nemačka od 2028. može da uveća budžetska izdvajanja za odbranu za do devet milijardi evra godišnje, prema rečima ministra finansija Kristijana Lindnera.

Izvor: dpa

Sila se sprema: "Sve dajemo na odbranu – devet milijardi"
EPA-EFE/GAILAN HAJI

Podeli:

Ako se budžet vodi disciplinovano javni dug će ponovo biti ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, kako propisuje Evropska unija, rekao je Lindner za dpa.

Istovremeno, ako Nemačka bude ispod limita zaduživanja moći će ponovo da se diskutuje o isplati dugova iz pandemijske krize koji dolaze na naplatu od 2028.

Taj novac umesto u otplatu duga može da ide u budžet za odbranu, rekao je ministar.

Nemačka vlada je 2020, 2021. i 2022. godine zbog pandemije i rata u Ukrajini podigla kredite od oko 300 milijardi evra. Dug treba od 2028. da se isplaćuje više od tri decenije.

Lindner kaže da je to devet milijardi evra godišnje. Ipak, ističe da taj iznos može znatno da se smanji uz finansijsku disciplinu.

"Tako ćemo imati milijarde koje će nam pomoći da, kad istekne poseban fond za Bundesver, dostignemo budžetski cilj NATO za odbranu", rekao je ministar.

NATO državama članicama propisuje da za odbranu izdvajaju dva odsto BDP-a.

Kada je reč o javnom dugu, Nemačka je 2019. posle dužeg vremena sa 59 odsto BDP-a bila u okviru kriterijuma EU. Međutim, tokom globalne zaraze je zaduženje galopiralo i do 69 odsto.

U međuvremenu je ponovo na oko 63 odsto.

"Ako tako nastavimo zapravo ćemo moći već 2028. da budemo u okvirima od pre korone", istakao je Lindner.

Tekuća godina je do sada u finansijskom smislu važila za posebno tešku, jer bi država trebalo da isplati poseban fond za nemačku vojsku, Bundesver, od 100 milijardi evra. Fond, koji se finansira kreditima, je ustanovljen posle napada Rusije na Ukrajinu.

To znači da država sav novac za odbranu mora da izdvoji iz redovnog budžeta i to još u visini dva odsto BDP.

Nemačka vlada je obećala da će ove godine po prvi put dostići cilj koji je NATO odredio. Novac za to obezbeđuje iz fonda za Bundesver koji će, međutim, da presuši do 2027.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

19 h

Podeli: