Svet 12

03.04.2024.

8:13

Nemci zaustavili brod: Otkrili da je roba ruska

Nemačke carinske vlasti su u utorak saopštile da su zadržale teretni brod koji je stigao iz Rusije u baltičku luku Rostok, pod sumnjom da krši sankcije protiv Moskve.

Izvor: dpa

Nemci zaustavili brod: Otkrili da je roba ruska
Shutterstock/Avigator Fortuner

Podeli:

Teretnjak dug 193 metra je u luku uplovio 4. marta zbog tehničkih problema.

Međutim, nemački carinski službenici su proverili teret zbog trgovinskih sankcija koje je Evropska unija Rusiji nametnula posle njenog napada na Ukrajinu.

"Zbog robe pod sankcijama, carina je izdala nalog za zadržavanje broda," saopštile su lučke vlasti, dodajući da je istraga još u toku.

Brod plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva, ostrvske zemlje u Tihom okeanu.

Prema izveštaju lista Ostze cajtung (Ostsee-Zeitung), brod je bio na putu za SAD sa tovarom brezovine, ali i obogaćenog uranijuma za američke nuklearne elektrane. Izvori dnevnika su vrednost tovara procenili na oko 40 miliona evra.

Sporni brod je deo flote brodarske kompanije sa poslovnicama u Kanadi, SAD, Sankt Peterburgu i Odesi.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: