Srbija 40

31.03.2024.

12:21

Srbija naciljala "rafale"? Vučić: Stižu nam bacači raketa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, sa kojim treba da se sastane, pričati o nabavci borbenih aviona "rafal", ali da to neće biti najvažnija tema.

Izvor: B92.net

Srbija naciljala "rafale"? Vučić: Stižu nam bacači raketa
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Podeli:

"Mi ćemo svakako ići u nabavku. Ukoliko budemo mogli da nabavimo 'rafale', nabavićemo 'rafale', ako ne budemo nabavili rafale, nabavićemo nešto drugo. Ali mi moramo da vodimo računa o jednoj stvari, a to je odnos u regionu... Mi moramo da budemo kao jedina vojna neutralna zemlja značajno jači, da bismo tu svoju neutralnost i svoju slobodu mogli da sačuvamo", rekao je Vučić tokom obilaska jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

"Rafal" se smatra lovcem 4,5 generacije, sličan Eurofighter Typhoon-u i Sabovom Gripen-u, a uključuje bazičnu stealth tehnologiju, sposobnost održavanja nadzvučne brzine bez upotrebe naknadnog sagorevanja kao i delovanje na mete izvan vizuelnog dometa.

Vučić je istakao da smo nabavili i mnogo radara iz Francuske, to je vrhunska oprema.

Što se tiče logistike, Vučić je upoznat sa tim da treba da se završe novi hangari za helikoptere koji su napravljani i da se, u skladu sa tim, rade dva nova hangara.

Stiže više desetina višenamenskih bacača raketa

Govoreći o nabavci iz Mađarske i Kine, Vučić je rekao da smo od Mađara  kupili nešto opreme, uglavnom starije proizvodnje i da to sada prevodimo u ono što možemo da koristimo i zahvalio im se na tome, istakavši da je to veoma korisno za Srbiju.

Za kinesku opremu je rekao da je fantastična, samo što je problem kako da se uveze.

Govoreći o našoj namenskoj industriji, Vučić je rekao da planiramo da sledeće godine napravimo najmanje 150 hiljada, možda 160 hiljada raketa, granata i svega drugog od 122 do 155 milimetara.

Izjavio je da veruje da će Srbija u budućnosti nabavljati kombinovane lovačko-bombarderske avione koji će moći da gađaju ciljeve na zemlji i ciljeve u vazduhu i imati dobre performanse, ali da će oslonac biti na dronovima.

"Posebno moramo da radimo na besposadnim vozilima i bespilotnim letelicama. Naravno i dronovima. Već 20. aprila videćete prva gađanja srpskih dronova, i da vidimo možemo li mi to da pravimo, i da pogodimo nešto. Videćete i 'komarce' i 'osice', ali i 'gavrane', koji će praviti veliku razliku", rekao je.

Najavio je da uskoro stiže više desetina višenamenskih bacača raketa u našu zemlju.

Podeli:

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: