Srbija 11

26.03.2024.

9:38

Prešli magičnu granicu: I oni se pridružili programerima

Još jedna delatnost u Srbiji prešla je magičnu granicu od 200.000 dinara i tako se pridružila nenadmašnim programerima, pokazuju podaci o prosečnoj zaradi RZS-a za januar 2024. godine.

Izvor: B92.net

Prešli magičnu granicu: I oni se pridružili programerima
Shutterstock/Maja Marjanovic

Podeli:

Najpre treba istaći da je prosečna neto plata u Srbiji u januaru iznosila 95.836 dinara.

Kao i tokom prethodnih meseci, zaposleni u sektoru informisanja i komunikacija su i dalje na tronu po visini plata. Prosečna januarska neto zarada u ovom sektoru je iznosila 220.783 dinara, a u okviru nje najplaćenija oblast je računarsko programiranje pa tako oni koji se bave ovim poslom mogu da računaju na platu od 279.645 dinara.

Vrh najplaćenijih delatnosti je svakog meseca u suštini isti, ali ono što "bode oči" u najnovijem izveštaju je da je nova godina donela još jednu delatnost sa zaradom od preko 200.000 dinara.

Ajtijevcima su za petama radnici koji se bave vazdušnim saobraćajem. Njima je prosečna plata u januaru ove godine iznosila 210.612 dinara.

Delatnost "vazdušnog saobraćaja" je širok pojam, gde onda ide ova plata? Prema klasifikaciji delatnosti RZS-a, oblast vazdušnog saobraćaja obuhvata prevoz putnika i tereta vazdušnim putem ili u vasioni.

Dakle, zaposleni u ovoj delatnosti konkretno se bave vazdušnim prevozom putnika što podrazumeva prevoz putnika na redovnim linijama, čarter-letove, letove radi razgledanja panorame, iznajmljivanje vazduhoplovne opreme s posadom u svrhe prevoza putnika.

Ova oblast takođe podrazumeva i vazdušni prevoz tereta i vasionski saobraćaj koji obuhvata prevoz tereta na redovnim linijama, vanredni prevoz tereta, iznajmljivanje vazduhoplovne opreme s posadom u svrhe prevoza tereta; lansiranje satelita i vasionskih vozila, vasionski prevoz putnika i tereta.

Na trećem mestu najplaćenijih delatnosti nalaze se oni koji se bave naučnim istraživanjem. Njihova prosečna primanja u januaru su iznosila 191.961 dinara.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: