Srbija 26

25.03.2024.

11:39

Vučić s Misijom MMF o finansiranju projekata Skok u budućnost – Srbija 2027

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji koju je predvodio Donal Makgetigen.

Izvor: B92.net

Vučić s Misijom MMF o finansiranju projekata Skok u budućnost – Srbija 2027
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Podeli:

Razgovarali su o kapitalnim ulaganjima i finansiranju projekata u okviru investicionih planova u vezi sa sveobuhvatnim programom rasta Skok u budućnost – Srbija 2027.

Tema sastanka sa predstavnicima MMF-a, koje je predvodio šef misije u Srbiji Donal Makgetigen, bila je i jačanje energetskog sektora, a predsednik Vučić je izrazio očekivanje da u narednim godinama taj sektor postane jedan od ključnih generatora ubrzanog napretka Srbije. Time bi se, prema rečima Vučića, obezbedila energetska stabilnost zemlje i postavio temelj za snažan razvoj strateške infrastrukture.

Predstavnici MMF-a su istakli da se ekonomski rast Srbije nastavlja, dok se inflacija smanjuje, kao i da su rezerve na rekordno visokom nivou, što govori o jakim makroekonomskim pokazateljima i otpornosti srpske ekonomije. Oni su dodali da je prisustvo stranih direktnih investicija veliko, te da su one jake, različite i otporne. Za to su, prema rečima predstavnika MMF-a, zaslužne čvrsta makroekonomska politika, makroekonomska stabilnost i izuzetan geografski položaj Srbije.

Vučić je istakao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi trend snažnog privlačenja stranih direktnih investicija, dok se uporedo radi na podizanju pokazatelja ekonomske stabilnosti, reformama u sistemu javnih finansija, ali i širenju državnog portfolija u oblastima investiranja kao što su napredne tehnologije i veštačka inteligencija, zelene energije i digitalizacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


 

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: