Srbija 29

10.07.2024.

16:04

Na tri nivoa 52.000 gledalaca: Ovo su novi detalji o Nacionalnom stadionu FOTO

Ministarstvo finansija podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima.

Izvor: eKapija

Na tri nivoa 52.000 gledalaca: Ovo su novi detalji o Nacionalnom stadionu FOTO
Ustupljene fotografije, EXPO

Podeli:

Kako se u dokumentu može videti, dizajn stadionske arene uključuje tri nivoa tribina za 52.241 gledaoca, što, kako se navodi "omogućava veoma blizak doživljaj arene za pravo fudbalsko iskustvo".

Parcela stadiona je površine 318.136 kvadrata. Stadion zauzima prostor kruga prečnika 292 metra, piše eKapija.

Donja etaža zapadne tribine je funkcionalni prostor sa pristupom za igrače i svlačionicama. Na nivou prizemlja - Zapadni ulaz nalaze se pristupi za vip goste, ugostiteljsko i drugo osoblje, kao i druge oblasti za ketering i tehničke prostorije. Nivo prizemlja - Komercijalna zona je funkcionalno područje gde je javnosti dostupno samo nekoliko specifičnih tačaka. To je servisno područje za stadion koji se nalazi ispod. Neki prostori za komercijalne svrhe će biti dati kao "Shell & Core".

Donji nivo na kome se nalazi glavni ulaz na nivou podijuma je glavno područje na nivou dostupnom javnosti, sa kružnimholom oko stadiona. Srednji nivo - Lože i vip se nalazi neposredno iznad nivoa hola podijuma i pristupa mu se putem stepenica i liftova predviđenih po obodu zgrade.

Gornji hol potpuno okružuje stadion, širi se na istoku i zapadu, dok je uži na severu i jugu.

Planirani su i delovi za tehničke prostorije, pristup za većinsku publiku, kao i fasadni prsten.

Ustupljene fotografije, EXPO

Donji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 21.868 sedišta. Sedištima se pristupa sa gornjeg nivoa tribine preko stepenica. VIP sedišta su smeštena na zapadnoj tribini. Ima posebnu zonu za državne funkcionere smeštenu na gornjem delu tribine i zonu doživljaja igre smeštenu na donjem delu tribine.

Jedna od zona za ugostiteljstvo smeštena je na donjem nivou istočne tribine. Preostali deo ovog nivoa zauzimaju sedišta za većinsku nekategorisanu publiku, dok je raspoloživi prostor na nivou hola na severozapadu i jugozapadu rezervisan za osobe sa invaliditetom i njihovu pratnju, a nivo hola istočne tribine koristi za sedišta pristupačna osobama sa invaliditetom.

Srednji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 1.828 sedišta. Sedištima se pristupa sa gornjeg nivoa tribine preko stepenica. Postoje dva ugostiteljska prostora smeštena na severnoj i južnoj tribini, sa četiri mesta za invalidska kolica. Ugostiteljske lože smeštene su na istočnoj tribini, uključujući severoistočni i jugoistočniugao, kao i sa obe strane VIP tribine. VIP tribina je centrirana na istočnoj tribini i ima nekoliko mesta za invalidska kolica.

Gornji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 28.545 sedišta. Sedištima se pristupa preko dva nivoa prolaza. Prvi nivo omogućava pristup svim tribinama, a drugi pristup gornjim delovima istočne i zapadne tribine. Medijski stolovi za komentatore i druge predstavnike medija smešteni su na zapadnoj tribini. Preostali deo tribine zauzimaju sedišta za većinsku publiku.

Ustupljene fotografije, EXPO

Broj stvarno ugrađenih sedišta, uključujući sve vrste gledalaca, medijske stolove i kamere za emitovanje je 52.000 sedišta.

Predviđeno je i ukupno 49 parking mesta za autobuse, 3.323 za automobile, 145 parking mesta za vozila sa električnim punjenjem, 242 mesta za vozila za osobe sa invaliditetom, 33 za kombi i 40 za taksi vozila, kao i 45 dupla parking mesta za bicikle. Ukupni brojevi parking mesta su podložni izmenama budući da je planirano da se parkiranje delimično odvija i na susednim parcelama u narednim fazama projekta.

Prostorna organizacija stadiona sa spoljašnjim uređenjem je osmišljena tako da omogućava faznu gradnju koja podrazumeva dobijanje građevinskih dozvola za svaku pojedinačnu fazu izgradnje objekta.

Faza jedan predviđa izvođenje pripremnih radova za izvođenje, zemljane radove kao i radove na temeljima (šipovi, temeljna ploča i instalacije ispod ploče), a faza dva predviđa izgradnju spoljašnjeg uređenja, parkinga i saobraćajnica kao i izgradnju nadzemnog dela objekta.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

6 h

Podeli: