Srbija 14

24.06.2024.

19:20

Vučić: "Mogli bi da otvorimo rudnik litijuma"; "Neće se raditi na silu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o mogućnosti da se u Srbiji stvori ceo proizvodni ciklus od rudarenja litijum do proizvodnje električnih vozila.

Izvor: B92.net

Vučić: "Mogli bi da otvorimo rudnik litijuma"; "Neće se raditi na silu"
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Podeli:

"Reč je o litijumu. To nije odluka koja se donosi danas ili za godinu dana. Uvek može sve da prekine do 2028., a ako prihvatimo sve, mogli bi da otvorimo rudnik litijuma. Potrebno je da se priča sa argumentima, a ne prazne priče, a ne 'ne damo Jadar i Rađevinu' a objasniću vam kako ste ih dali. Ti koji viču da ih ne daju, ne znaju ni na Guglu da pronađu reke koje su ugrozile Krupanj. Lično sam učestvovao u ideji da obnovimo Tršić, banju Koviljaču, izgradnju stadiona u Loznici, o izgradnji bolnica zaustavljenih još '87 da ne govorim. Da ne pričam o auto-putu Ruma-Šabac i Šamac-Loznica koja će biti gotova do ktaja godine, dakle za sat vrmena od Beograda do Loznice", naglasio je Vučić.

Predsenik kaže da neće da govori kako je sve idelano, ali da mora da se radi sa evropskim partnerima, da je o tome pričao sa Makronom, Šolcom, Fon der Lajenovom.

"Nikada niko na silu neće da radi ništa. Oću da naše društvo donese odluku, ali da ljudi sagledaju sve, i da samo znaju koliko smo gluposti čuli u poslednjih sedam dana. Imamo mogućnost da proizvedemo velike količine natrijum-karbonata", rekao je on, te upitao da li Srbija može da obezbedi proizvodnju baterija i električnih automobila u Srbiji.

"Imamo mogućnost da proizvedemo 58.000 tona na godišnjem nivou".

"Dok nam Nemci ne budu garantovali da ćemo imati čiste reke i planine, da ćemo i odlaganje za deponiju da imamo u skladu sa najvišim standardima, nećemo ni da pokušavamo niti počinjemo", naglasio je.

Predsednik je zatim pokazao da projekat ima 3 elementa:

1. životna sredina

2. socijalni efekat

3. ekonomija

"Litijum je nešto što postaje i oko litijuma će se voditi ratovi u budućnosti. Mogao bih kao teoretičar zavera da kažem da nije slučajno bilo zašto smo zaustavljeni pre dve godine. I jedanput sam to rekao. To je bila prava minijatura pojedinih zapadnih službi da zaustave ubrzani i mnogo brži razvoj Srbije nego nekih drugih zemalja u regionu. Prava njihova šahovska minijatura u kojoj su nas porazili, oduzeli nam dve godine vremena dok se nisu izborili za svoje interese", rekao je Vučić i dodao: 

"Vreme je da ne gubimo vreme, ali možda ćemo da izgubimo i narednih 10 ako argumenti budu takvi da to ne možemo da prihvatimo", kazao je Vučić.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

16 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

22 h

Podeli: