Srbija 0

22.06.2024.

11:52

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac gotova u septembru

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će radovi na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac biti završeni već u septembru ove godine ili u ranu jesen.

Izvor: Tanjug

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac gotova u septembru
TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić/ bg

Podeli:

On je naglasio da je ta saobraćajnica važna zato što će omogućiti da Valjevo bude na mreži naših auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), Vesić je kazao da će to biti slučaj i sa Krаljevom, Trstenikom, Požegom, Požarevcem, Loznicom i mnogim drugim gradovima kojima će na taj način biti omogućeno da se dodatno razvijaju. Ministar je podsetio da je prošle godine pušteno u saobraćaj 12,4 kilometara brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac, a da je ostalo da se završi 5,8 kilometara.

"Ovaj objekat, koji prelazi i prugu i put, dužine je oko 170 metara. To je najzahtevniji betonski objekat koji radimo i on je u završnoj fazi", rekao je Vesić prilikom obilaska radova na poslednjem nadvožnjaku koji se radi na brzoj saobraćajnici Iverak - Lajkovac.

On je istakao i da je završeno 90 odsto svih radova što, znači da će, kako je planirano, već u septembru, najkasnije u oktobru, ova brza saobraćajnica biti završena.

Ministar je rekao da se, istovremeno, nastavlja sa izgradnjom južne obilaznice oko Valjeva koja predstavlja vezu sa industrijskom zonom tog grada.

"Pregovore smo skoro završili, čekamo još da Vlada Srbije usvoji memorandum i kada ta procedura bude završena potpisaćemo aneks ugovora s našim kineskim partnerima koji će nastaviti da rade 2,2 kilometra južne obilaznice oko Valjeva i spojiti industrijsku zonu, što će omogućiti još više investiranja", rekao je Vesić.

Kada su u pitanju radovi koje finansira MGSI, ministar je rekao da će uskoro biti data saglasnost Gradu Valjevu da raspiše tender za rekonstrukciju Suvoborske ulice, što se finansira iz projekta LIID, lokalnog investicionog razvoja.

"Valjevo je izabralo da radi tu ulicu tako da će, po raspisivanju tendera, krenuti da je uređuju. Preostaje da se urade neki lokalni putevi, dogovaraćemo se s njima i oko drugih stvari poput kanalizacije koju ćemo raditi u Popučkama, ali ono što je najvažnije za Valjevo to je da će biti na mreži autoputeva i brzih saobraćajnica što znači lakše putovanje do tog grada, nove investicije i radna mesta, bolji i komforniji život građana, kao i razvoj lokalnih biznisa i turizma", rekao je Vesić.

Podsetio je da je rekonstruisana pruga Beograd - Bar na deonici od Resnika do Valjeva i dodao da će se u narednom periodu krenuti u rekonstrukciju pruge od Valjeva do Vrbnice. To, kazao je, znači da će pruga Beograd - Bar kompletno biti rekonstruisana na teritoriji Srbije što će dodatno značiti Valjevu, jer je ta pruga veza sa lukom Bar što će biti dobro za razvoj privrede.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković zahvalio je resornom ministarstvu i ministru Vesiću na nizu projekata koji se sprovode u Valjevu i Kolubarskom okrugu.

"Izgradnja brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac je strateški najvažniji projekat ne samo za Valjevo već za ceo Kolubarski okrug jer se tom brzom saobraćajnicom povezujemo sa auto-putem ‘Miloš Veliki’ i pokazalo se da smo samim tim postali interesantniji i za nove investitore", rekao je Gojković.

On je naveo da su u Valjevu prošle godine otvorene tri nove fabrike i obezbeđeno 2.300 novih radnih mesta, pre svega zahvaljujući brzoj saobraćajnici kojom je omogućeno brže i bezbednije povezivanje sa ostatkom Srbije.

"Raduje nas da ćemo raditi i južnu obilaznicu koja brzu saobraćajnicu Iverak - Lajkovac povezuje sa privrednom zonom koju smo u prethodnim godinama kompletno infrastrukturno opremili. Imamo i dva nova investitora u toj zoni i sada su tamo u toku radovi na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda kroz projekat ‘Čista Srbija’", rekao je Gojković.

Od velikih i značajnih projekata pomenuo je i rekonstrukciju pruge Valjevo - Vrbnica, a kada je reč o lokalnim projektima naveo je rekonstrukciju Suvoborske ulice koja će se raditi kroz LIID projekat, kao i obnovu lokalnih puteva prvenstveno na seoskom području.

U saopštenju se dodaje da su u obilasku radova sa ministrom Vesićem bili državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlo Mišić i predstavnici izvođača radova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

14 h

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: