Srbija 1

19.06.2024.

9:56

Srbija postaje centar sveta tokom izložbe Expo 2027

Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin izjavio je danas da će Srbija od 15. maja do 15. avgusta 2027. biti centar sveta.

Izvor: Tanjug

Srbija postaje centar sveta tokom izložbe Expo 2027
Foto: srbija2027.gov.rs

Podeli:

Naime, tada će se održati izložba koja će u tom trenutku biti najznačajniji događaj u svetu.

On je objasnio da je čitav projekat podeljen na dve grane, od kojih je jedna infrastrukturno ulaganje i izgradnja na čitavoj lokaciji, gde se ne misli samo na prostor na kojem će se desiti izložba, nego na kompletnu putnu, saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu koja uključuje celu Srbiju.

"Ono što je karakteristično za svetske izložbe, jeste to da one imaju nacionalne dane i tada dolaze šefovi država, predsednici vlada, kao i ministri spoljnih poslova i u diplomatskom, političkom smislu to je izuzetno važan događaj", rekao je Borovčanin za televiziju Hepi.

On je istakao da, takođe, kroz Expo prođu i milioni posetilaca, predstave se kompanije iz najrazličitijih oblasti.

"Tako da je i tom smislu, ovo zaista jedan jedinstven događaj koji je kompletno, za čitavu državu izuzetno važan", dodao je Borovčanin.

On je napomenuo da, iako je izgledalo da imamo dosta vremena, ipak ga nije uopšte mnogo da se pripremi ovako veliki svetski događaj koji uključuje celu Srbiju, a ne samo Beograd.

"Imali smo podršku svih državnih institucija, na čelu s ministrom finansija Srbije koji je dao energiju i ritam svemu tome, i čim je završeno glasanje krenulo se u organizaciju kako treba da izgleda taj događaj", rekao je Borovčanin.

On je podsetio da je Srbija pre skoro godinu dana, tačnije 21. juna 2023. izabrana za organizovanje te svetske izložbe u veoma jakoj konkurenciji zemalja podsetivši da je kandidatura trajala godinu i po dana i da su mnogo ljudi imali doprinos u tome.

"U jednoj jako izazovnoj konkurenciji sa zemljama koje su i ekonomski razvijene i politički moćne i sa druge strane imaju iskustva kao domaćini međunarodnih svetskih izložbi nije bilo jednostavno smatrati se za favoritom ili očekivati takav trijumf. Iz tog razloga mi smo bili oprezni u najavama očekivanjima i jako je bilo neizvesno. Ipak, mi smo se jako dobro predstavili i zasluženo pobedili", rekao je Borovčanin.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

14 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: