Srbija 32

14.06.2024.

13:13

Mnogi odustaju od kupovine u ovom slučaju: A vi? ANKETA

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, kupovinu sve više obavljamo platnim karticama, a nova istraživanja pokazuju da bi trećina korisnika odustala od kupovine ako trgovac ne prima kartice.

Izvor: B92.net

Mnogi odustaju od kupovine u ovom slučaju: A vi? ANKETA
tuthelens/Shutterstock

Podeli:

U prvom kvartalu ove godine, broj plaćanja platnim karticama je za petinu veći nego pre godinu dana. Krajem marta je bilo više od 11 miliona izdatih kartica, što je za 6,14 odsto više nego u isto vreme prošle godine.

Kako dalje navodi NBS, u prvom tromesečju je u trgovinama u našoj zemlji obavljeno 141,58 miliona plaćanja domaćim platnim karticama.

Ne primate karticu? Onda ništa...

Dakle, iz tih podataka je jasno da se sve više oslanjamo na bezgotovinska plaćanja. Neke države, poput Švedske, polako odustaju od keša. U Srbiji, međutim, to nije trend iako je zabeležen rast korišćenja platnih kartica.

Zanimljivo je da jedno istraživanje pokazuje da bi 34 odsto korisnika kartica odustalo od kupovine ukoliko ne bi imali mogućnost da plate karticom, dok 16 odsto ne bi razmatralo kupovinu kod datog trgovca.

Kartice se najčešće koriste u supermarketima i hipermarketima gde karticama plaća 3 od 4 korisnika. Zatim se najviše koriste u buticima, malim trgovačkim radnjama, benzinskim stanicama, restoranima i kafićima, klubovima itd.

loader

Kako pokazuju podaci Masterindex istraživanja, što se tiče visine računa bezgotovinska plaćanja su primarna platna opcija kako za manje, tako i za veće iznose – za račune do 4.000 dinara. 71 odsto ispitanika se opredeljuje za bezgotovinske opcije (kartice, mobilni novčanici, instant plaćanja), a još je veći procenat njih (76%) koji to rade za iznose preko 4.000 dinara.  

Raste broj online prodavnica u Srbiji

NBS takođe ističe da je u Srbiji na kraju prvog tromesečja ove godine zabeležen veći broj bankomata u odnosu na isto tromesečje prošle godine. Naime, u zemlji imamo 3.089 bankomata.

Primetno je i proširenje prihvatne mreže POS terminala, kojih je sada 140.630, za 14,05 odsto ili 17.322 novih uređaja više nego u prvom tromesečju 2023. godine.

Virtuelnih prodajnih mesta, odnosno internet prodavnica krajem marta ove godine bilo je 4.086, za 13,19 odsto, više nego u isto vreme prethodne godine, što znači da je broj internet prodavnica koje omogućavaju onlajn plaćanja platnim karticama porastao za 476.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

16 h

Podeli: