Srbija 2

12.06.2024.

15:42

Koliko košta podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu?

Jedna od bitnih stavki koje treba proveriti pre odlaska na odmor, pogotovo ako putujete u inostranstvo, je – da li banka koja vam je izdala platne kartice posluje u zemlji u kojoj planirate da boravite?

Izvor: Biznis.rs/Ljiljana Begović

Koliko košta podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu?
Depositphotos/prykhodov

Podeli:

Međutim, čak i ako je reč o banci iste grupacije, može vam biti naplaćena provizija.

Pojedine banke u inostranstvu ne naplaćuju proviziju za podizanje novca debitnom karticom ukoliko imaju takav ugovor sa vašom matičnom bankom u Srbiji.

Ipak, iz Narodne banke Srbije kažu da je zabluda korisnika da banka u inostranstvu neće naplatiti proviziju za podizanje novca sa bankomata ako je iz iste grupacije kao i banka koja je izdala karticu u Srbiji, piše portal Biznis.

“Sve poslovne banke u Srbiji su zasebna pravna lica, stoga provizija za podizanje novca sa bankomata neće biti naplaćena samo ako su banke međusobnim sporazumom regulisale to pitanje, što možete proveriti sa vašom bankom pre nego što otputujete u inostranstvo”, upozoravaju sagovornici iz Narodne banke Srbije (NBS).

Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom svaka banka naplaćuje naknadu u skladu sa svojom poslovnom politikom, tako da vam za isplatu keša može biti naplaćeno i do četiri odsto isplaćene sume ili tri do pet evra po transakciji.

Tarifnici banaka za ove usluge javno su dostupni na njihovim zvaničnim sajtovima i korisnici mogu imati uvid u te naknade, a to su naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem debitne/kreditne kartice na bankomatima u inostranstvu i plaćanje robe i usluga u inostranstvu debitnom/kreditnom karticom.

Bankari savetuju da, zbog visine provizije za korišćenje platnih kartica u inostranstvu, treba izabrati plaćanje karticom direktno kod trgovca. Ukoliko nemate mogućnost da direktno na prodajnom mestu izvršite plaćanje i primorani ste da podignete novac, koristite debitnu karticu jer su provizije najčešće niže nego za korišćenje kreditnih kartica.

Budući da za plaćanje karticom u inostranstvu nije potreban devizni račun već se mogu koristiti i kartice vezane isključivo za dinare, treba biti oprezan zbog troškova konverzije valute. To je praktično još jedna provizija sa kojom se korisnik može susresti pri korišćenju kartice u inostranstvu, a nju naplaćuje banka u Srbiji koja je i izdala karticu.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) kažu da izdavaoci platnih kartica u Republici Srbiji za transakcije podizanja gotovine na svojim bankomatima u praksi najčešće ne naplaćuju naknadu, dok za transakcije na bankomatima drugih banaka i za podizanje gotovine u inostranstvu naplaćuju naknade u skladu sa svojom poslovnom politikom.

“Nisu ni sve banke ni platne kartice iste. Ukoliko posedujete karticu koja zadužuje vaš devizni račun, da biste izbegli duple konverzije pre putovanja korisno je da se kod svog izdavaoca informišete koja je ugovorena valuta obračuna za potrošnju u inostranstvu i da li će postojati konverzija u zavisnosti u koju zemlju putujete”, ističu iz NBS.

Na primer, ukoliko idete na letovanje u Crnu Goru na raspolaganju su vam usluge 11 banaka, od kojih iz istih grupacija u Srbiji posluju Erste banka, NLB banka i Addiko banka.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

22 h

Podeli: