Srbija 9

27.05.2024.

17:06

Niče najveća solarna elektrana u Srbiji

Izraelska kompanija Nofar Energy započela je danas u Adi kod Sente gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji, ukupne snage 26 megavata (MW).

Izvor: Tanjug

Niče najveća solarna elektrana u Srbiji
Shutterstock/Mr. Kosal

Podeli:

Kako je rečeno tim povodom na konferenciji za medije u Beogradu,  ova investicija je vredna 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od ‪33.150.000‬ kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Naglašeno je da će po ukupnom kapacitetu, ovo biti najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine.

Solarna elektrana će se prostirati na  30 hektara u u Severno Banatskom okrugu u Vojvodini u mestu Ada.

Generalni direktor kompanije Nofar Adria Yoav Shafrir kazao je da je opredeljeno da se u fazi izgradnje ove elektrane angažuje Girisim Elektrik, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta.

"U fazi smo još nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270 MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2", rekao je on.

Procena je, kako je naveo, da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, kao i očuvanju šuma u obimu većem od 7.000 hektara, te 581.000 stabala u  periodu od 10 godina.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

10 h

Podeli: