Srbija 8

24.05.2024.

12:01

Vučević danas na Poslovnom forumu Italija-Srbija u Trstu: Sastanak i sa Tajanijem

Premijer Miloš Vučević doputovao je u Trst gde će se sastati sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem i učestvovati na Poslovnom forumu Italija - Srbija Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju.

Izvor: Tanjug

Vučević danas na Poslovnom forumu Italija-Srbija u Trstu: Sastanak i sa Tajanijem
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Podeli:

Vučević će se obratiti učesnicima u uvodnom delu, a tokom foruma planirano je potpisivanje više bilateralnih medjudržavnih ugovora i sporazuma.

Pored premijera Vučevića, na skupu će, kako je najavljeno, učestvovati i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka rudarstva i energetike Dubravka DJedović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U fokusu poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava u Trstu biće zelena tranzicija, informaciono komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje.

Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okupiće više od 200 kompanija, a učestvovaće i visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno jer su mnogi projekti deo velikog vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti.

Prema podacima iz Privredne komore Srbije, u našoj zemlji radi 1.300 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 30.000 radnika.

Italija je jedan od većih trgovinskih partnera, sa kojim je Srbija dostigla razmenu robe i usluga od oko pet milijardi evra.

Izvor: Prva

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

A u Evropi – preokret: Rusija pretekla SAD

Evropski uvoz gasa iz Rusije u maju je prestigao isporuke iz SAD po prvi put u skoro dve godine, uprkos naporima EU da se odvikne od ruskih fosilnih goriva nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine.

13:54

24.6.2024.

1 d

Podeli: