Srbija 8

24.05.2024.

12:01

Vučević danas na Poslovnom forumu Italija-Srbija u Trstu: Sastanak i sa Tajanijem

Premijer Miloš Vučević doputovao je u Trst gde će se sastati sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem i učestvovati na Poslovnom forumu Italija - Srbija Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju.

Izvor: Tanjug

Vučević danas na Poslovnom forumu Italija-Srbija u Trstu: Sastanak i sa Tajanijem
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Podeli:

Vučević će se obratiti učesnicima u uvodnom delu, a tokom foruma planirano je potpisivanje više bilateralnih medjudržavnih ugovora i sporazuma.

Pored premijera Vučevića, na skupu će, kako je najavljeno, učestvovati i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka rudarstva i energetike Dubravka DJedović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U fokusu poslovnog foruma srpskih i italijanskih privrednika koji se održava u Trstu biće zelena tranzicija, informaciono komunikacione tehnologije, veštačka inteligencija i biotehnologije, pored tradicionalnih sektora saradnje.

Poslovni forum srpskih i italijanskih privrednika, drugi za godinu dana, okupiće više od 200 kompanija, a učestvovaće i visoki politički zvaničnici, što je veoma značajno jer su mnogi projekti deo velikog vladinog državnog plana i finansiraju se iz javnih izvora, poput onih o infrastrukturi, zelenoj tranziciji, održivosti.

Prema podacima iz Privredne komore Srbije, u našoj zemlji radi 1.300 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 30.000 radnika.

Italija je jedan od većih trgovinskih partnera, sa kojim je Srbija dostigla razmenu robe i usluga od oko pet milijardi evra.

Izvor: Prva

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

7 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: