Srbija 14

21.04.2024.

8:08

Mali sa Georgijevom u Vašingtonu: Produžićemo aranžman sa MMF-om na najmanje dve godine

Ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vašingtonu, na kraju trodnevnog učešća na prolećnom zasedanju MMF-a i Grupacije Svetske banke, sa direktorkom MMF Kristalinom Georgijevom.

Izvor: Tanjug

Mali sa Georgijevom u Vašingtonu: Produžićemo aranžman sa MMF-om na najmanje dve godine
Ministarstvo finansija

Podeli:

Mali je tom prilikom istakao da će naša zemlja produžiti sporazum sa tom međunarodnom finansijskom institucijom na još najmanje dve godine.

"Nama sporazum sa MMF ističe krajem ove godine, dogovorili smo da ćemo ga produžiti, još na najmanje dve godine. Dakle, time pokazujemo da smo spremni da nastavimo sa reformama, što je poruka i građanima Srbije, ali takođe poruka i investitorima koji tek treba da dođu u našu zemlju", rekao je Mali za Tanjug.

Ministar je rekao da je na sastanku pozvao Georgijevu da dođe u Srbiju i da bi do te posete moglo da dođe ove godine.

"Rekao sam joj malo u šali da će predsednik Vučić da joj pošalje i formalno pismo da je pozove da dođe u Srbiju, ali da onda neće moći da izdrži koliko ćemo je zvati da dođe svaki put kada je negde sretnemo", naveo je Mali.

Preneo je da je Georgijeva na sastanku rekla da smo potpuno zasluženo tu gde jesmo i da je Srbija jedan od najboljih primera odgovorne ekonomske politike u vremenu globalne krize.

"Velika čast bi bila za nas da prvi čovek MMF-a, najvažnije, najznačajnije i najveće finansijske institucije na svetu dođe u Srbiju. Ako to bude ove godine, biće sjajna vest za sve nas. Mi ćemo se potruditi, naravno, da je ubedimo da dođe ove godine", dodao je Mali.

Kaže da mu je ona i sama rekla da dugo nije bila u Srbiji, od 2014. godine, kada su nas zadesile poplave.

"Evo sada je prilika da dođe ponovo s obzirom na to da će Ekspo biti u 2027. godini u Beogradu", rekao je Mali i dodao da je ranije Ekspo u ovom delu Evrope bio održan u Plovdivu u Bugarskoj.

Kaže da se sa Goergijevom složio da je Ekspo u Srbiji 2027. veoma važan projekat, jer podrazumeva i izgradnju brzih pruga, auto-puteva, škola, bolnica, ulaganje u energetiku. Dakle, sve ono što čini projekat Srbija 2027 i da je to najveća šansa za ceo region po pitanju rasta, u smislu novih investicija, u smislu toga da se pokažemo svetu na pravi način.

Govoreći o sastanku sa Georgijevom na kraju trodnevne posete Vašingtonu, Mali je rekao da je Georgijeva, pored puno sastanaka koje je imala sa brojnim delegacijama, održala sastanak i sa našom delegacijom, čime je pokazala koliko poštovanje ima prema Srbiji.

"Važno je nekoliko stvari koje je napomenula, a jedna rečenica mi odzvanja i sada u glavi, kada je rekla - zaslužili ste. Sve što je Srbija dobila u smislu ekonomskih podataka, rasta naše ekonomije, rekordne visine plata, rekordne visine penzija, rekordno niske stope nezaposlenosti, rekordnih stranih direktnih investicija, po pitanju otvaranja fabrika, kilometara auto-puteva, ona je rekla da je zasluženo - teškim radom i reformama kroz koje smo prošli", istakao je Mali. Zbog toga su, dodaje Mali, rezultati, očigledni i veoma je važno imajući u vidu situaciju u svetu - gde je usporen rast ili negativna stopa rasta da Srbija za razliku od većine velikih i razvijenijih zemalja raste i ima ubrzani rast.

"I s druge strane da je javni dug u odnosu na BDP kod nas 46,7 odsto, a u svetu 93 odsto. Dakle, vodimo računa o svakom dinaru, držimo tu makroekonomsku stabilnost kako treba, a s druge strane, imamo dovoljno bafera za bilo kakve vanredne situacije koje mogu da se dese, kao što se desio kovid 2020. ili energetska kriza 2022. godine", rekao je Mali.

On je istakao da je veoma zadovoljan sastancima koje je imao u Vassingtonu sa predstavnicima MMF, SB, MIGA koporacije, velikim brojem investitora i kreditnim rejting agencijama, a posebno da je zadovoljan poštovanjem koje je Georgijeva ukazala našoj delegaciji.

"Ali takođe i sa pohvalama koje smo dobili. Naravno, nije to priča koja je završena za nas, mnogo toga u Srbiji treba još da uradimo i nastavimo sa reformama kada je energetika u pitanju, zatim sa reformama Poreske uprave i reformom javna preduzeća, kao i u oblasti socijalnih davanja, unapređenja tržišta rada, dakle, svega onoga što našu ekonomiju treba da učini još konkurentnijom, još atraktivnijom i da privučemo još veći broj investitora i stignemo do tog cilja koji smo definisali 2027. godine, dakle, da 1.400 evra bude prosečna plata do decembra, 2027. godine, 650 evra prosečna penzija i 650 evra minimalna zarada", naveo je Mali.

Naglasio je da će se Srbija puno promeniti za tri i po godine i dodao da smo, za razliku od toga, 2012. bili na ivici bankrota. "Sa druge strane, 2027. bićemo centar sveta sa više od tri miliona posetilaca. Potpuno novi mali grad gradimo u Surčinu, ali s druge strane naša ekonomija će biti nikada veća i jača, sa BDP-om vrednim 100 milijardi evra. Tako da sa te strane, mislim da je poseta Vassingtonu u potpunosti ispunila očekivanja", rekao je Mali.

Ministar Mali je nakon sastanka poklonio Kristalini Georgijevoj ikonu Belog Anđela, koji se smatra jednim od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka, a kojoj će, kako je rekla, naći posebno mesto.

Ministar Mali je tokom boravka u Vašingtonu imao niz bilateralnih susreta sa rukovodstvom MMF-a i Svetske banke, sa brojnim investitorima i predstavnicima međunarodnih rejting agencija, sa kojima je razgovarao o ekonomskoj politici Srbije, našim makroekonomskim pokazateljima i očekivanjima za naredni period, investicijama i privrednom ambijentu u Srbiji.

Ministar Mali se sastao sa Konstituencom u MMF, razgovarao sa zamenikom direktora MMF-a Bo Lijem, direktorom Departmana za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, predstavnicima rejting agencije Standard and Poor΄s i potpredsednikom Multilateralne agencije za osiguranje investicija (MIGA) Džunaidom Kamalom Ahmadom, kao i sa delegacijom Libije na čelu sa ministrom finansija Al-Mabroukom.

Takođe, Mali se sastao sa potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani i prisustvovao investitorskom sastanku na kome je razgovarao sa predstavnicima više od 20 najvećih američkih i međunarodnih kompanija i fondova, kao i sa predstavnicima rejting agencije Moody΄s.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: