Srbija 5

20.04.2024.

15:52

Mali odbrusio Nikeziću: Da, Srbija će dobiti investicioni rejting

Ministar finansija siniša mali koji je u poseti SAD na sastancima sa Svetskom Bankom i MMF-om oglasio se objavom na Fejsbuku.

Izvor: B92.net

Mali odbrusio Nikeziću: Da, Srbija će dobiti investicioni rejting
Instagram/Siniša Mali

Podeli:

reagovanje ministra finansija na tvrdnje Dušana Nikezića, potpredsednika SSP-a, prenosimo u celosti i bez izmena:

Kaže se da se stvari bolje vide i razumeju sa distance. Ja sam evo preko okeana, i čak i odavde mi sve što priča Dušan Nikezić i dalje zvuči podjednako, hajde da kažem, “nepametno”

Da, Srbija će dobiti investicioni rejting, i to će biti kruna svih napora da se naša zemlja ekonomski transformiše nakon katastrofalnog ekonomskog upravljanja pre 2012. Dobićemo ovu potvrdu našeg napretka uprkos svim krizama kroz koje smo prošli i prolazimo i uprkos svim vašim pokušajima da Srbiju vratite na dno.

Jedan od najvećih problema današnje srpske opozicije, a nekadašnjih autora ekonomske politike koja je Srbiju odvela u bankrot, jeste nesagledavanje šire slike, nestavljanje podataka u pravi kontekst i, najvažnije, potpuno nerazumevanje potreba građana zbog kojih i jesu bili na javnim funkcijama.

A bili ste vi već milioneri, Nikeziću, znaju gradjani, pokazali su vam šta misle i vašoj politici na već nekiliko izbora zaredom. I o tome i o 619 miliona evra.

Nakon vas, MMF rado dolazi u Srbiju jer vidi rezultate, hvali otpornost naše ekonomije sa posebnim akcentom na upravljanje javnim dugom i njegovo kontinuirano smanjivanje. Podsetiću vas, od vas je taj isti MMF pobegao glavom bez obzira. Pohvale nam stižu i od investitora, pa da Vam prenesem.

Od 2019. godine ukupan svetski dug u odnosu na ukupan svetski BDP porastao je sa 84 na 93 odsto. Srpski javni dug u odnosu na BDP iznosi 47,6 odsto, što je gotovo dvostruko bolje od svetskog proseka.

A, da znate, naše građane, ne zanimaju mnogo politička prepucavanja kojoma ste skloni. Zanima ih kolika im plata leže na račun, da li imaju posao, da li njihova deca imaju perspektivu da se nakon završetka obrazovanja kvalitetno zaposle i – lepo žive.

Ta odrođenost od sopstevnog naroda je nikeziće, đilase i njima slične i pokazivana jasno od 2012. godine, a ako vam smeta narod kojem su smetale male plate, pa…za vas onda nema mesta u srpskoj plitici na mestima na kojima se o tome odlučuje.

Stvari su, zapravo, potpuno jasne. U poslednjoj deceniji Srbija je mukotrpno napravila otklon od politike i donosioca odluka koji su, pak, donosili samo mizerne prosečne plate od 330 evra, još mizernije penzije od jedva više od 200 evra i potpuno odsustvo bilo kakve perspektive za mlade. Šta ste mogli da im ponudite, ako je svaki četvrti građanin bio bez posla, ako ste uspeli da izgubite 500.000 radnih mesta, ako ste svakog dana stavljali katanac na neku fabriku, kada je čak i MMF iz Srbije pobegao.

Kako vas nije sramota da danas sa bilo čim uopšte izlazite pred te iste građane koji su vam sasvim jasno pokazali da žele razvoj, napredak, bolji životni standarad.

Danas građani konačno na rukovodećim pozicijama u ovoj zemlji imaju ljude koji su uspeli da otvore pola miliona radnih mesta, da otvore 460 fabrika, da BDP Srbije sa vaših 33 milijarde podignu na gotovo 70 milijardi evra prošle godine, da prosečne plate podignu na 820, penzije na 390.

Sve to, uz ogromna kapitalna ulaganja, jer bez puteva, pruga, fabrika, bolnica, škola koje smo izgradli nijedan investitor i dalje ne bi želeo da dođe u Srbiju.

Danas dolaze. Samo prošle godine doneli su nam 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija.

Pre samo nekoliko dana naš predsednik je u Francuskoj, jednoj od najjačih evropskih ekonomija, dočekan uz najveće državne počasti. Danas sam ja u Vašingtonu, razgovaram sa čelnim ljudima najznačajnjih međunarodnih finansijskih institucija, MMF-om i Svetskom bankom o našim ekonomskim uspesima, o tome što smo na korak od investicionog rejtinga, a oni danas u Srbiji vide kredibilnog partnera kome žele da budu podrška da očuva postignuti rast, da očuva tekovine reformi koje smo sporveli, koje i dalje sprovodimo i koje će nam tek dati rezultate koje želimo.
Sve to će nas posledično dovesti i mnogo dalje – do željenih, ciljanih, očekivanih i realno ostvarivih 1.400 evra prosečne zarade i 650 evra prosečne penzije u 2027. godini.

CIljani BDP za tu godinu je 100 milijardi evra.

Vidimo se 2027! Pogled preko okeana je jasan – Srbija je stabilna, ima podršku međunarodnih institucija da nastavi trasiranu ekonomsku politiku i postane deo uspešnog, razvijenog evropskog tržišta.

Tu nam je i mesto! Ne u mračnoj prošlosti siromaštva, hiperinflacije, lošeg standarda građana i nerazvijene privrede.
Tamo ćemo i biti! Bez vas!

 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: