Srbija 0

16.04.2024.

8:00

Vučić na otvaranju: Na sajmu u Mostaru od danas do 20. aprila 26 firmi iz Srbije

Na Nacionalnom paviljonu Srbije na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru 26 naših kompanija od 16. do 20. aprila predstaviće izvoznu ponudu a paviljon će obići i Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Vučić na otvaranju: Na sajmu u Mostaru od danas do 20. aprila 26 firmi iz Srbije
Depositphotos/orhancam

Podeli:

Naše kompanije predstaviće se na Nacionalnom paviljonu Srbije koji je površine skoro 300 metara kvadratnih, saopštila je Privredna komora Srbije.

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu: Damar konfit, Galeb metal, Žitopromet-Mlinpek, Destilerija Porečje, Eso tron, Agrodron, Resor, Grin magnetik, Gradina cink, Adonis, Eurocons group, Feman, Dps klas, Metal-fleks, Pink ćevabdžinice, Mladost Leskovac, Tehnomarket, Natural system, Hrana produkt, er srbija, Vinarija Aleksić, Friglo, Zadruga 100 žena, Mtm sirela, Jela Jagodina i Milšped.

Renomirani izlagači iz Srbije zapošljavaju više od 5.600 radnika, a u prethodnoj godini ukupno su izvezli robu i usluge u vrednosti većoj od 160 miliona evra.

"Privredna komora Srbije i RAS, 15. put ove godine organizuju nastup privrednika na ovoj sajamskoj manifestaciji. Privrednu delegaciju Srbije činiće, osim predstavnika izlagača i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog orkuga, koji će posetiti sajam i učestvovati na poslovnim susretima privrednika. Velika je vest da je i naš nacionalni avio prevoznik Er Srbija posle 33 godine obnovio direktnu liniju između Beograda i Mostara, koja će saobraćati tri puta nedeljno počevši od danas, 15. aprila 2024.godine", izjavio je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović.

Mostarski sajam privrede (www.mostar-fair.com/bs/sajam_g...) po broju izlagača i posetilaca, najznačajnija je i najveća sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. Sajam je po profilu opšti i na njemu se tradicionalno predstavljaju proizvodi iz metalske, građevinske, poljoprivredne i prehrambene, automobilske i drugih industrija, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma.

U okviru 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru biće održani Međunarodni poslovni susreti 17. i 18. aprila na kojima uz podršku PKS i Evropske mreže preduzetništva (EEN) učestvuju privrednici iz Srbije.

Prema rečima Katarine Momčilović Matić, koordinatorke EEN Srbija, ovaj događaj je jedinstvena prilika za pronalaženje dobavljača, kupaca i poslovnih partnera, a očekuje se učešće velikog broja privrednika iz različitih sektora. Zahvaljujući onlajn platformi koja se koristi za registraciju i zakazivanje sastanaka, učesnicima se pruža prilika da na brz i jednostavan način prošire mrežu poslovnih kontakata i unapred zakažu sastanke prema sopstvenim potrebama i interesima, što omogućava efikasnije povezivanje sa poslovnim partnerima.

Tokom trajanja sajma, održaće se i podsajamska manifestacija - Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine vredela je 2,99 milijardi evra. Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra, dok je suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra.

Najvažniji proizvodi koje je Srbija plasirala izvozila na tržište BiH, u 2023. godini bili su: mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: