Srbija 0

14.04.2024.

16:00

Mali: "Napravićemo metro – razgovori sa francuskom kompanijom u toku"

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da će Srbija napraviti metro koji će imati 21 stanicu.

Izvor: B92.net

Mali: "Napravićemo metro – razgovori sa francuskom kompanijom u toku"
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Francuske kompanije nam grade metro u Beogradu. Ja sam pre dva dana obišao gradilište metroa. Pripremni radovi su šest meseci pre roka. Dakle, završavamo ih već u junu mesecu. 72 hektara zemljišta u Makiškom polju. Kreću radovi na izgradnji depoa, na izgradnji infrastrukture. Radimo pripremne radove, rešavamo pravno-imovinske probleme na svakoj od 21 stanice metroa", rekao je Mali za TV Prva.

Ministar je najavio da će građani sledeće godine moći da vide prve linije metroa.

"Dakle, sledeće godine građani iz Beograda će već videti nažalost, raskopane ulice, ali na pravi način. Dakle, tamo gde će biti stanica metroa. I onda krećemo sa onim velikim tzv. TBM mašinama koje probijaju te tunele. Mi ćemo do 2028-2029. imati prvu liniju metroa u Beogradu", rekao je on.

Mali je otkrio da sledeće godine kreće izgradnja druge linije.

"Dakle, svako obećanje koje dajemo i ispunjavamo, zato nam trebaju i strane kompanije sa svojim tehnologijama. Napravićemo metro, a ko će da upravlja tim metroom? Nažalost, pošto nemamo metro u Srbiji, nemamo ni ljude koji imaju iskustvo u tome, pa smo razgovarali sa RATP-om. Dakle, kompanijom iz Francuske koja upravlja njihovim metroom i velikim brojem metroa u celom svetu. Razgovarali smo da dovedemo njih, njihove stručnjake, da nauče naše ljude, da preuzmemo njihove tehnologije. Izuzetno je to komplikovan sistem. Dakle, na kraju krajeva, nije slučajno da oni upravljaju velikim brojem metroa u svetu", ispričao je Mali.

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: