Region 0

23.03.2024.

12:52

Povlače se serije poznatog dečjeg leka

Hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode je obavestila o povlačenju serija leka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Izvor: Poslovni dnevnik

Povlače se serije poznatog dečjeg leka
Depositphotos/VadimVasenin

Podeli:

Kompanija Sandoz d.o.o., nosilac odobrenja za lek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode (HALMED) sprovodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog leka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine apoteka. Navedene serije leka povlače se na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na moguću pojavu zagađenja otopine česticama ambalaže.

Lek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lekovi. Bolesnici treba da se obrate svom apotekaru ili doktoru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije.

Kako podseća Poslovni dnevnik, zdravstveni radnici su obvezni da prijave HALMED-u svaku nuspojavu leka, kao i neispravnost u kvalitetu leka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lek također mogu nuspojavu prijaviti direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom lekaru ili apotekaru radi savetovanja o načinu nastavka terapije, saopštili su iz HALMED-a.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: