Region 0

28.02.2024.

8:44

Rimac raskida saradnju s partnerom: Dogovarali milionske poslove, a onda se pojavila Amerika

Kineski proizvođač baterija uložio je 2017. u Rimac grupu 30 miliona evra, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrednosti udeo u kompaniji.

Izvor: Večernji list

Rimac raskida saradnju s partnerom: Dogovarali milionske poslove, a onda se pojavila Amerika
EPA, MARTIAL TREZZINI

Podeli:

U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke fabrike električnih motora i baterija u Kini.

Camel i Rimac planirali su u fabriku u Sjangjangu, u provinciji Hubej, da ulože 158,2 miliona dolara.

Rimac Automobili odlučili su da raskinu saradnju s kineskim proizvođačem baterija Camel Groupom, ukazujući na američke optužbe o prisilnom radu manjinskih Ujgura u provinciji Sinđan.

Prošlog avgusta SAD su zabranile uvoz robe Camel Groupa i Chenguang Biotech Groupa, proizvođača začina i ekstrakata u sklopu nastojanja da se iz američkih nabavnih lanaca eliminiše praksa prisilnog rada, kako je navelo ministarstvo državne bezbednosti. Peking je odbacio optužbe.

Godine 2017. kineski proizvođač baterija uložio je u Rimac grupu 30 miliona evra, što mu je u tom trenutku osiguralo drugi po vrednosti udeo u hrvatskoj kompaniji, prenosi Večernji list. U 2018. dogovorena je gradnja zajedničke fabrike električnih motora i baterija u Kini. Camel i Rimac planirali su da u fabriku u Sjangjangu, u pokrajini Hubej, ulože 158,2 miliona dolara. Hrvatska kompanija trebalo je da osigura pet miliona evra, znanje i tehnologiju, što bi joj osiguralo udeo od 40 odsto, a ostatak novca pribavio bi Camel.

Krajem prošle nedelje Rimac grupa objavila je u izjavi za nemački poslovni nedeljnik Wirtshaftswoche da je "primila na znanje optužbe o prisilnom radu u Camel grupi, jednom od naših ulagača". Camel po navodima hrvatske kompanije prihvata načela odgovornog i etičnog poslovanja, istakli su u Rimac grupi, dodavši da zajednički projekat nije operativno aktivan od 2022. i da je "trenutno u postupku gašenja", citira nemački list. Kineska kompanija nije bila odmah dostupna za komentar, napominje Rojters.

Sredinom februara hiljade automobila nemačkih marki Audi i Porsche, deoničara Rimac Automobila, zaglavile su pred američkim lukama zbog carinske provere dijelova proizvedenih u zapadnoj Kini koji podležu zabrani uvoza zbog sumnji u prisilni rad.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

12 h

Podeli: