Region 0

16.03.2024.

14:44

Nova odluka: Ovi podstanari imaju pravo na državni stan

Ovom odlukom omogućeno je organizovanje privremenog smeštaja uz mogućnost finansiranja smeštaja i zakupa u Hrvatskoj.

Izvor: Poslovni dnevnik

Nova odluka: Ovi podstanari imaju pravo na državni stan
Shutterstock, joyfull

Podeli:

Pravo na smeštaj u državni ili gradski stan, uz plaćanje kirije i režija, imaće i stanari koji žive u zgradi koja se obnavlja posle zemljotresa. Isti je slučaj i sa zaštićenim stanarima, dok se za vlasnike stanova podrazumeva. Reč je o odluci o organizovanom privremenom smeštaju stradalih u zemljotresu, kako u Zagrebu tako i u Petrinu, koju je donela Vlada, piše Večernji list.

"Ovom odlukom omogućeno je organizovanje privremenog smeštaja uz mogućnost finansiranja smeštaja i zakupa, mogućnost davanja montažnih kuća na korišćenje jedinicama lokalne, okružne i regionalne samouprave, produženje privremenog smeštaja i privremeni smeštaj vlasnika/srodnika oštećene nepokretnosti prilikom nekonstruktivne obnove, proširenje privremenog smeštaja na lica koja su već smeštena u državne stanove, na lica koja se na dan stupanja na snagu odluke nalaze u organizovanom smeštaju, stambeno zbrinjavanje u toku nekonstruktivne obnove za lica koja nisu u organizovanom smeštaju, ako iseljenje iz zgrade zahteva izvođač radova ili nadzorni inženjer zbog potrebe izvođenja radova – a sve to reguliše seizmolog", objašnjava se u Rešenju, kojim se takođe produžava rok za podnošenje zahteva za stambeno zbrinjavanje, pošto je istekao 31. decembra, a i dalje postoji potreba za smeštajem.

Ono što se ovom Odlukom uvodi je i pravo na sufinansiranje komunalije korisnika stanova izgrađenih sredstvima po osnovu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a reguliše privremeni smeštaj lica koja su koristila stanove u vlasništvu države ili lokalne samouprave.

Takvi bi plaćali kiriju po uslovima koji su važili do dana ostvarivanja prava na privremeno stambeno zbrinjavanje, a na njima ostaju režije.

Što se zaštićenih stanara tiče, za njih je regulisano privremeno stanovanje kako bi privremeno zbrinuli one koji su živeli u oštećenim objektima koji se neće obnavljati dok se njihov status konačno ne reguliše u skladu sa posebnim propisom koji uređuje zavod zaštićenih zakupaca.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

18 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: