Region 6

21.06.2024.

20:56

Potpuna zabrana: Nema više iznajmljivanja apartmana za turiste

Barselona je danas objavila da će do 2028. zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima, čime želi da obuzda rast troškova stanovanja i omogući građanima da mogu živeti u svom gradu.

Izvor: Index.hr

Potpuna zabrana: Nema više iznajmljivanja apartmana za turiste
Vunav/Shutterstock

Podeli:

Gadonačelnik Jaume Kolboni rekao je da će Barselona do novembra 2028. poništiti dozvole za 10.101 stan koji je trenutno licenciran za kratkoročni zakup.

"Mi se bavimo onim što smatramo najvećim problemom Barselone", rekao je Kolboni na skupu gradske vlade.

Cene stanarine u 10 godina porasle 68 posto

Procvat kratkoročnog iznajmljivanja u Barseloni, najposećenijem gradu u Španiji, ostavio je neke građane u nemogućnosti da iznajme stan nakon što su kirije porasle za 68 odsto, a cene nekretnina za 38 odsto u poslednjih 10 godina, rekao je on.

Pristup stanovanju je postao pokretač nejednakosti, posebno za mlade, dodao je on.

U poslednjih deset godina lokalne vlasti su uvele ograničenja za kratkoročne iznajmljivanje na Kanarskim ostrvima, u Lisabonu i Berlinu.

Španska socijalistička ministarka stanovanja Izabel Rodrigez rekla je da podržava tu odluku.

"Radi se o tome da uradite sve što je potrebno da se garantuje pristupačno stanovanje", objavila je ona na aplikaciji X.

"Ovo će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti"

Airbnb, platforma za iznajmljivanje stanova, nije odgovorila na zahtev za komentar.

"Kolboni pravi grešku koja će dovesti do siromaštva i nezaposlenosti", saopštilo je udruženje za iznajmljivanje turističkih stanova u Barseloni APARTUR, dodajući da bi zabrana dovela do povećanja nelegalnog iznajmljivanja stanova.

Odluka će koristiti hotelima. Stranka krajnje levice koja je vladala Barselonom od 2015. do 2023. zabranila je otvaranje novih hotela u najpopularnijim delovima grada, ali Kolboni je nagovestio da bi mogao da ublaži ograničenja.

Potpuna zabrana: Nema više iznajmljivanja apartmana za turiste

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

5 h

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: