Region 3

24.04.2024.

21:51

Biznismen blizak Orbanu preuzima perjanice hrvatskog biznisa

Navodno je mađarski biznismen ponudio ubedljivo najviše novca.

Izvor: biznisinfo.ba

Biznismen blizak Orbanu preuzima perjanice hrvatskog biznisa
depositphotos/tatsianama

Podeli:

Prodaje se Fortenovin agrobiznis, odnosno firme Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka. Fortenova je bivši Agrokor, najveća hrvatska poslovna grupacija.

U igri su ostali Podravka, konzorcijum Žito grupe iz Osijeka u vlasništvu Marka Pipunića i đakovačke Osatine Mirka Ervačića, te mađarski biznismen Lorinc Mesaroš, blizak prijatelj Viktora Orbana. Inače, Pipunić je rođen u Bosni, prenosi Biznisinfo.ba.

Liderova novinarka Ksenija Puškarić saznaje kako Podravka i slavonski konzorcijum navodno za agrobiznis Fortenove nude oko 300 miliona evra, a Mesaroš blizu 500 miliona evra.

"Mađarska ponuda nema veze s biznisom, to je politika", komentarišu analitičari za Lider tvrdeći kako te firme ne vrede ni blizu pola milijarde evra.

Izvori dobro upućeni u to preuzimanje tvrde kako Fortenovine poljoprivredne firme, prema svim procenama, ne vrede više od 350 miliona evra.

Kako Fortenovin agrar u Slavoniji i Baranji ima u koncesiji mnogo državnog poljoprivrednog zemljišta, ponuda Mesaroša je u vladi upalila alarm.

Mesaroš je već kupio firmu Rabo iz Kneževih vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Valja podsetiti i kako je mađarski biznismen glavni sponzor i mecena NK Osijeka.

O prodaji tih kompanija odlučiće na koncu gazda Fortenove Pavao Vujnovac za kojeg se govori da je blizak mađarskim, ali i ruskim investitorima. Kako god se okrene, odluka će biti više politička, nego ekonomska, prenosi Danica.hr.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

11 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

23 h

Podeli: