Region 3

24.04.2024.

21:51

Biznismen blizak Orbanu preuzima perjanice hrvatskog biznisa

Navodno je mađarski biznismen ponudio ubedljivo najviše novca.

Izvor: biznisinfo.ba

Biznismen blizak Orbanu preuzima perjanice hrvatskog biznisa
depositphotos/tatsianama

Podeli:

Prodaje se Fortenovin agrobiznis, odnosno firme Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka. Fortenova je bivši Agrokor, najveća hrvatska poslovna grupacija.

U igri su ostali Podravka, konzorcijum Žito grupe iz Osijeka u vlasništvu Marka Pipunića i đakovačke Osatine Mirka Ervačića, te mađarski biznismen Lorinc Mesaroš, blizak prijatelj Viktora Orbana. Inače, Pipunić je rođen u Bosni, prenosi Biznisinfo.ba.

Liderova novinarka Ksenija Puškarić saznaje kako Podravka i slavonski konzorcijum navodno za agrobiznis Fortenove nude oko 300 miliona evra, a Mesaroš blizu 500 miliona evra.

"Mađarska ponuda nema veze s biznisom, to je politika", komentarišu analitičari za Lider tvrdeći kako te firme ne vrede ni blizu pola milijarde evra.

Izvori dobro upućeni u to preuzimanje tvrde kako Fortenovine poljoprivredne firme, prema svim procenama, ne vrede više od 350 miliona evra.

Kako Fortenovin agrar u Slavoniji i Baranji ima u koncesiji mnogo državnog poljoprivrednog zemljišta, ponuda Mesaroša je u vladi upalila alarm.

Mesaroš je već kupio firmu Rabo iz Kneževih vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Valja podsetiti i kako je mađarski biznismen glavni sponzor i mecena NK Osijeka.

O prodaji tih kompanija odlučiće na koncu gazda Fortenove Pavao Vujnovac za kojeg se govori da je blizak mađarskim, ali i ruskim investitorima. Kako god se okrene, odluka će biti više politička, nego ekonomska, prenosi Danica.hr.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: