Region 0

23.04.2024.

21:24

Severna Makedonija: Prosečna plata pala na 640 evra

Državni zavod za statistiku Severne Makedonije objavio je danas da je februarska plata za pet evra niža od januarske i sada iznosi oko 39.276 denara (oko 640 evra).

Izvor: Tanjug

Severna Makedonija: Prosečna plata pala na 640 evra
Depositphotos/VadimVasenin

Podeli:

Savez sindikata Makedonije (SSM) saopštio je da se radnici suočavaju sa velikim pritiskom zbog visokih troškova i niskih plata, preneo je Sitel.

Predsednik te organizacije Slobodan Trendafilov naveo je da je psihološka barijera od 60 hiljada denara novi nivo sindikalnog minimalca i ukazao da je prosečnoj porodici u Severnoj Makedoniji potrebno više od 1.000 evra da podmiri svoje mesečne potrebe.

Sindikat je izračunao da su za mesec dana troškovi života porasli za 1.200 denara (19,5 evra), odnosno da su od početka godine do aprila veći za 50 evra, a ako domaćinstvima žive od kirije, biće im potrebno još 250 evra.

Povećanje zarada, posebno minimalca, kao i vraćanje troškova hrane i prevoza biće deo zahteva protesta, koji će SSM tradicionalno održati na Praznik rada.

"Tražićemo i vraćanje troškova ishrane i prevoza, ukinutih 2009. godine novim modelom obračuna bruto-zarade, koji iznose 20 odsto prosečne zarade", dodaje Trendafilov.

Sitel navodi da u Severnoj Makedoniji veće plate od proseka imaju zaposleni u farmaciji, energetici, vezama, vazduhoplovstvu, dok su programeri najplaćeniji, sa preko 1.500 evra mesečnih primanja.

U svim ostalim sektorima, kao što su prerađivačka industrija i obrazovanje, gde ima najviše radnika, plate se kreću od 35 do 38 hiljada denara (između 550 i 620 evra).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: