Region 6

17.04.2024.

14:04

Ovo je najveći problem Crne Gore uoči sezone

Gorući problemi su i loša saobraćajna povezanost i gužve na graničnim prelazima.

Izvor: Poslovni dnevnik

Ovo je najveći problem Crne Gore uoči sezone
depositphotos/underworld1

Podeli:

Nedostatak sezonske radne snage, autobuski prevoz od podgoričkog aerodromae do centra glavnog grada, nerešena pitanja buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajna gužva i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj graničnih policajaca na obali, nemogućnost plaćanje parkinga strancima SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, neorganizovana pripravnost pojedinih domova zdravlja, nedostatak parking mesta na naplati prema Crnom i Biogradskom jezeru… ključni su problemi s kojim se država suočava u susret letnjoj turističkoj sezoni.

Hronični problemi

Isti problemi prisutni su već godinama, što je vlada Crne Gore nedavno primetila na jednoj od svojih sednica. Iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja Severa “Vijestima” je rečeno da je krajem marta na sednici usvojen ovogodišnji Plan pripreme letnje turističke sezone.

“Kako bi se ovi izazovi prebrodili i negativni učinci na sezonu u što većoj meri sveli na minimum, od nadležnih institucija se očekuje intenziviranje i pravovremeno preduzimanje mera kako bi se letnja turistička sezona bila uspešna. Imajući u vidu da je turistički proizvod kompleksan i zavisan od brojnih faktora, nužna je koordinirana aktivnost svih institucija i firmi kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati”, poručili su iz resora na čelu s ministrom Vladimirom Martinovićem.

Iz ovog ministarstva ističu kako je jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju nedostatak kvalifikovanih kadrova u turizmu.

“Ljudski resursi, njihova znanja, veštine, sposobnosti i kompetencije ključni su faktor u poslovanju turističkih firmi, a visok kvalitet turističkih usluga pre svega zavisi od raspoloživog broja zaposlenih. Imajući u vidu da su plate u sektoru usluga, smeštaja i ugostiteljstva konstantno ispod prosečnih plata na nivou Crne Gore, to je jedan od razloga neatraktivnosti sektora pri odabiru budućeg zanimanja”, rekli su u Ministarstvu turizma.

Iz ovog odeljenja takođe podsjećaju da Koordinaciono telo za pripremu i praćenje turističkih sezona ima zadatak da merama osigura, u saradnji sa svim akterima u formiranju turističkog proizvoda, uslove za nesmetano odvijanje turističkih sezona te aktivnosti u pripremi sezone, prenosi Poslovni dnevnik.

NTO se ograđuje

U Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore “Vijestima” je rečeno da su u njihovoj nadležnosti u pripremi sezone intenzivne promotivne aktivnosti prema ciljanim tržištima.

Od septembra prošle godine promotivnim aktivnostima za ovu sezonu pokrili smo oko 25 zemalja kroz učestvovanje na najvažnijim sajmovima i poslovnim radionicama, marketinškim kampanjama na svetskim turističkim platformama i medijima te studijskim posetama turoperatora i medija, istakli su iz NTO.

Tvrde da su ostali problemi izvan nadležnosti NTO, ali da "uvek ističu da svi ovi nedostaci utiču na celokupni doživljaj destinacije i doživljaj gostiju”.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: