Region 0

16.04.2024.

14:34

Amerikanci kupili velike udele u gigantima vojne industrije FBiH

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto deonica vogošćanskog Pretisa d.d., tvrdi portal Istraga.ba.

Izvor: Tanjug

Amerikanci kupili velike udele u gigantima vojne industrije FBiH
Shutterstock/ChameleonsEye

Podeli:

Ta kompanija preuzela je i manjinski paket deonica bugojanskog Binasa.

Prema informacijama portala, ova američka kompanija stoji iza transakcija obavljenih u ponedeljak na Sarajevskoj berzi, prenosi Biznisinfo.ba.

U pitanju su deonice čiji su vlasnici do sada bili investicioni fondovi. Osim udela u Pretisu, ovi fondovi su prodali i svoje deonice u Binasu iz Bugojna.

Kako se podseća, juče je prometovano deonicama Pretisa u vrednosti od 14,3 miliona KM. U sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 deonica, po prosečnoj cijeni od 10,20 KM. Kako je objavio Biznisinfo.ba, prodati udeo predstavlja 33 posto vlasništva u ovom vojnom gigantu.

Također, kupljene su deonice kompanije Binas Bugojno u ukupnom iznosu od preko pola miliona KM. Kroz 9 transakcija prometovano je 81.771 deonica ovog proizvođača eksploziva. Ukupna vrednost transakcija bila je 531.511 KM, a prometovani deo iznosi oko 23 posto deonica Binasa. Poslovi su obavljeni po prosečnoj ceni deonica od 6,50 KM. To je rast za više od 50 posto u odnosu na prosečne cene deonica ove kompanije u prethodnom periodu kada su se kretale oko 4,2 KM.

Inače, Binas je drastično povećao prihode u prošloj godini. Binas je lane imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.

Prema dostupnim podacima, Regulus Global LLC registrovana je u američkoj saveznoj državi Virdžinija.

"Bavimo se svime, od obaveštajnog softvera do vojnih sistema, uključujući opremu koja potpada pod ITAR/AECA. Specijalizovani smo za usklađivanje sposobnosti stranih vojski i agencija za provođenje zakona saveznika SAD s njihovim američkim kolegama, pružajući vrhunsku opremu i najbolje prakse za sprovođenje i održivost. Regulus posluje u više od 70 zemalja širom sveta", navedeno je na stranici Regulus Global LLC-a.

I nakon ovog preuzimanja deonica, Federacija ostaje većinski vlasnik Pretisa i Binasa. Federacija je vlasnik 51 posto deonica u obe kompanije.

Inače, Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizovana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: