Region 0

16.04.2024.

14:34

Amerikanci kupili velike udele u gigantima vojne industrije FBiH

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto deonica vogošćanskog Pretisa d.d., tvrdi portal Istraga.ba.

Izvor: Tanjug

Amerikanci kupili velike udele u gigantima vojne industrije FBiH
Shutterstock/ChameleonsEye

Podeli:

Ta kompanija preuzela je i manjinski paket deonica bugojanskog Binasa.

Prema informacijama portala, ova američka kompanija stoji iza transakcija obavljenih u ponedeljak na Sarajevskoj berzi, prenosi Biznisinfo.ba.

U pitanju su deonice čiji su vlasnici do sada bili investicioni fondovi. Osim udela u Pretisu, ovi fondovi su prodali i svoje deonice u Binasu iz Bugojna.

Kako se podseća, juče je prometovano deonicama Pretisa u vrednosti od 14,3 miliona KM. U sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 deonica, po prosečnoj cijeni od 10,20 KM. Kako je objavio Biznisinfo.ba, prodati udeo predstavlja 33 posto vlasništva u ovom vojnom gigantu.

Također, kupljene su deonice kompanije Binas Bugojno u ukupnom iznosu od preko pola miliona KM. Kroz 9 transakcija prometovano je 81.771 deonica ovog proizvođača eksploziva. Ukupna vrednost transakcija bila je 531.511 KM, a prometovani deo iznosi oko 23 posto deonica Binasa. Poslovi su obavljeni po prosečnoj ceni deonica od 6,50 KM. To je rast za više od 50 posto u odnosu na prosečne cene deonica ove kompanije u prethodnom periodu kada su se kretale oko 4,2 KM.

Inače, Binas je drastično povećao prihode u prošloj godini. Binas je lane imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.

Prema dostupnim podacima, Regulus Global LLC registrovana je u američkoj saveznoj državi Virdžinija.

"Bavimo se svime, od obaveštajnog softvera do vojnih sistema, uključujući opremu koja potpada pod ITAR/AECA. Specijalizovani smo za usklađivanje sposobnosti stranih vojski i agencija za provođenje zakona saveznika SAD s njihovim američkim kolegama, pružajući vrhunsku opremu i najbolje prakse za sprovođenje i održivost. Regulus posluje u više od 70 zemalja širom sveta", navedeno je na stranici Regulus Global LLC-a.

I nakon ovog preuzimanja deonica, Federacija ostaje većinski vlasnik Pretisa i Binasa. Federacija je vlasnik 51 posto deonica u obe kompanije.

Inače, Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 miliona, dok je prijavljena dobit iznosila 10 miliona maraka. Kompanija je specijalizovana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: