Region 0

13.04.2024.

13:26

Komšije imaju najniži rast u regionu

Prema nagoveštajima Svetske banke (SB), Severna Makedonija trebalo bi da ima najniži rast i najveći budžetski deficit u regionu, objavio je Sitel.

Izvor: Tanjug

Komšije imaju najniži rast u regionu
shutterstock, Erik Cox Photography

Podeli:

Prema podacima međunarodne finansijske organizacije, privreda u Severnoj Makedoniji ove godine porašće svega za 2,5 odsto, inflacija bi trebalo da ostane na tri odsto, a budžetski deficit da premaši četiri odsto.

Medij navodi da se cene hrane i energije stabilizuju i vraćaju na nivoe pre pandemije, ali da plate, koje rastu i pritom ne prate produktivnost zaposlenih, mogu biti rizik za podsticanje inflacije.

Svetska banka ističe da je siromaštvo u regionu u porastu i svako drugo domaćinstvo jedva preživljava od plate, pa nema više šta da štedi, a ako jedan član ostane bez posla, novac će mu trajati samo pola meseca, napominje Sitel.

Međutim, kako napominje medij, ni u uslovima visokih cena građani nisu počeli da štede, a takav je primer sa strujom, jer iako su kilovati poskupeli, potrošnja električne energije nije smanjena.

Viši ekonomista Svetske banke Sanja Madžarević Šujster konstatovala je da je Severna Makedonija izdvojila mnogo novca kako bi cena struje bila na najnižem nivou u regionu, ali je naglasila da to utiče na budžet.

"Vidimo da je deficit ovde mnogo veći od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali banka nije za zamrzavanje cena, meru za koju se smatra da ima samo privremeni efekat, već je za sprovođenje strukturnih reformi, izgradnju deonica auto-puta, ulaganja u energetiku, poljoprivredu i bržu ’zelenu tranziciju’", navodi ona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: