Region 0

13.04.2024.

13:26

Komšije imaju najniži rast u regionu

Prema nagoveštajima Svetske banke (SB), Severna Makedonija trebalo bi da ima najniži rast i najveći budžetski deficit u regionu, objavio je Sitel.

Izvor: Tanjug

Komšije imaju najniži rast u regionu
shutterstock, Erik Cox Photography

Podeli:

Prema podacima međunarodne finansijske organizacije, privreda u Severnoj Makedoniji ove godine porašće svega za 2,5 odsto, inflacija bi trebalo da ostane na tri odsto, a budžetski deficit da premaši četiri odsto.

Medij navodi da se cene hrane i energije stabilizuju i vraćaju na nivoe pre pandemije, ali da plate, koje rastu i pritom ne prate produktivnost zaposlenih, mogu biti rizik za podsticanje inflacije.

Svetska banka ističe da je siromaštvo u regionu u porastu i svako drugo domaćinstvo jedva preživljava od plate, pa nema više šta da štedi, a ako jedan član ostane bez posla, novac će mu trajati samo pola meseca, napominje Sitel.

Međutim, kako napominje medij, ni u uslovima visokih cena građani nisu počeli da štede, a takav je primer sa strujom, jer iako su kilovati poskupeli, potrošnja električne energije nije smanjena.

Viši ekonomista Svetske banke Sanja Madžarević Šujster konstatovala je da je Severna Makedonija izdvojila mnogo novca kako bi cena struje bila na najnižem nivou u regionu, ali je naglasila da to utiče na budžet.

"Vidimo da je deficit ovde mnogo veći od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali banka nije za zamrzavanje cena, meru za koju se smatra da ima samo privremeni efekat, već je za sprovođenje strukturnih reformi, izgradnju deonica auto-puta, ulaganja u energetiku, poljoprivredu i bržu ’zelenu tranziciju’", navodi ona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: