Moj kvadrat

Četvrtak, 21.09.2023.

13:57

Obustavljena gradnja 60.000 stanova – a nedostaje više od milion

Najveća nemačka grupa za nekretnine Vonovia odustala je od izgradnje 60.000 stanova, pišu nemački mediji.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović

Obustavljena gradnja 60.000 stanova – a nedostaje više od milion
Ilustracija: Shutterstock/Bannafarsai_Stock

Rolf Buč vodi najveću nemačku grupu za nekretnine. Njegova kompanija je u sredu objavila kako zasad neće graditi 60.000 potpuno isplaniranih stanova. Između ostalog, za ovaj potez su krivi visoki troškovi izgradnje. Ako se situacija popravi, "želimo odmah ponovno da počnemo da gradimo”, kaže Buh.

Najveća nemačka grupacija za nekretnine Vonovia kaže da zasad odustaje od izgradnje desetine hiljada novih stanova zbog visokih kamata i troškova izgradnje, prenosi Feniks magazin.

Planovi u fioci

"Imamo planove za ukupno 60.000 stanova u fioci", rekao je izvršni direktor Rolf Buč novinama medijske grupe Funke. "Sve smo pripremili u skladu s građevinskim propisima. I nadamo se kako će izgradnja uskoro opet biti isplativa. Želimo odmah ponovno da gradimo".

S Bučovog gledišta, trenutno u Nemačkoj nedostaje više od milion stanova. "Moja je procena: treba nam 700.000 stanova godišnje, takođe zbog sve većeg useljavanja. Dakle, problem nije milion stanova, već nekoliko miliona stanova koji nedostaju u vrlo kratkom vremenskom razdoblju".

Visoki troškovi izgradnje


Troškovi izgradnje nekada su bili 3.000 evra po kvadratnom metru, a danas su 5.000 evra, dodala je portparolka kompanije.

"Naša prosečna stanarina u postojećoj nekretnini je oko 7,50 evra po kvadratnom metru u kojima živi mnogo ljudi sa srednjim ili niskim primanjima. Zato pazimo i na pristupačne najamnine od oko 10 do 12 evra za novogradnju”, dodato je.

Visoki troškovi izgradnje i finansiranja doveli bi do toga da bi u novogradnji najam iznosio 20 evra po kvadratnom metru.

"Ali mnogi to više sebi ne mogu priuštiti", rečeno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: