Moj kvadrat

Subota, 11.11.2023.

08:50

Neviđeno od 2000. godine: Stanovi jeftiniji, ali kirije skaču

Kuće, stanovi i poslovni prostor u Nemačkoj su ove godine značajno pojeftinili u prodaji, ali životni prostor za iznajmljivanje je ponovo poskupeo, navodi se u izveštaju udruženja domaćih hipotekarnih banaka VDP.

Izvor: DPA

Neviđeno od 2000. godine: Stanovi jeftiniji, ali kirije skaču
Foto: shutterstock, THICHA SATAPITANON

Stambene nekretnine na prodaju su u trećem kvartalu od prethodnog pojeftinile za prosečnih 1,9 odsto i za 6,3 odsto godinu-na-godinu, navodi VDP u izveštaju predstavljenom u petak.

Cene su u drugom kvartalu pale za zaprepašćujućih skoro 10 odsto godinu-na-godinu, najviše od 2000. Statistički podaci za treći kvartal još nisu gotovi.

VDP uključuje najvažnije finansijske institucije u Nemačkoj, poput Dojče banke, Komercbanku, pokrajinske državne banke i velike štedionice.

Novi podaci i peti uzastopni kvartal cena u recesiji ukazuju da će stabilizacija tržišta nekretnina trajiti duže nego što se očekivalo. Isto važi za poslovni prostor.

"Dugo se čeka oživljavanje tržišta," rekao je direktor VDP Jens Tolkmit.

VDP Indeks cena nekretnina zasniva na transakcijama više od 700 banaka i precizniji je od analiza baziranih na oglasima, jer te cene su podložne promeni pri pregovorima prodavca i kupca.

Ekonomisti pad cena pripisuju slabijoj tražnji, koja je pak, posledica kupcima obeshrabrujuće skupljeg finansiranja i naduvanih troškova gradnje.

Nekretnine su pojeftinile i u sedam najvećih nemačkih gradova, uprkos oskudnoj ponudi, za 1,3 odsto kvatalno i 5,7 odsto za godinu: Najviše u Frankfurtu, 9,1 i najmanje u Berlinu, 4,7 odsto.

Manjak stambenog prostora se reflektuje na tržište izdavanja, gde su cene iz trećeg kvartala bile oko 5,8 iznad onih od godinu dana ranije.

"Sve izraženiji manjak stambenog prostora i ogromna tražnja podgrevaju cene zakupa", rekao je Tolkmit.

Posebno je, međutim, oštar pad cene komercijalnih nekretnina, koje su u trećem kvartalu pojeftinile međugodišnjih 10,6 odsto. To je prvi put u Nemačkoj od 2009. da je poslovni prostor više pojeftinio od stambenog.

Cene na tom tržištu potiskuju trend rada od kuće i oštriji propisi o energetskoj efikasnosti. Dalje, objekti maloprodaje gube na atraktivnosti zbog rasta onlajn trgovine i recesije potrošnje pod pritiskom inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: