Cene novogradnje eksplodirale: Mladi parovi sve više traže drugačije nekretnine

Dve godine unatrag u Hrvatskoj je postalo teško bilo gde pronaći novi stan za manje od 2.200 eura po kvadratu, a novogradnja u centru je oko 5.000 evra.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2022.

12:10

Cene novogradnje eksplodirale: Mladi parovi sve više traže drugačije nekretnine
Ilustracija: Shutterstock/kan_chana

Ipak, potražnja za takvim nekretninama govori da na tržištu ima kupaca koji su voljni da plate tu cenu.

Visoka cena novogradnje za sobom je povukla i rast cena starijih stanova, prenosi Poslovni dnevnik.

S obzirom na visoke cene stanova u Zagrebu na solidnim gradskim lokacijama, gde se teško može pronaći dobar trosoban stan, a da nisu potrebna velika ulaganja, manja od 160.000, 170.000 evra, mnogi sve više biraju kuće u Zagrebačkoj županiji i okolini Zagreba. Lokacije su to udaljene do 45 minuta vožnje od Zagreba.

"Za istu ili malo veću cenu, oko 200.000 evra, može se dobiti lepa kuća veća od 150 kvadrata, novije gradnje, s velikim dvorištem pa se mlade porodice u poslednje vreme sve više odlučuju na takvo ulaganje i rešavanje stambenog pitanja. Život na selu i povratak prirodi, a opet u blizini grada, čini se da je sve popularniji među kupcima nekretnina“, kaže za Jutarnji list Jasna Biliškov Barun, direktorka Biliškov nekretnina u Zagrebu.

Najviše se u okolini Zagreba traže manje porodične kuće od 150 do 200 kvadratnih metara stambene površine i vrt od barem 500 kvadrata i više.

"S obzirom na porast cene građevinskih materijala i usluga, kupci uglavnom preferiraju objekte na kojima nema većih ulaganja. Upiti su česti za prsten oko Zagreba do 50-ak kilometara udaljenosti. Atraktivnije su lokacije prema Samoboru, Zaprešiću, Zagorju, nego istočno prema Sesvetama i Moslavini. Gleda se na sadržaje kao što je škola, vrtić, trgovine, sportski sadržaji…", objašnjava ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: