Aktuelno 2

25.03.2024.

20:42

Dva meseca bezuspešno traži stan za 800 evra: "Toliko košta i u Dubaiju"

U Hrvatskoj je trenutno u ponudi oko 8 hiljada stanova za iznajmljivanje, od toga ih je više od tri hiljade u Zagrebu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Dva meseca bezuspešno traži stan za 800 evra: "Toliko košta i u Dubaiju"
Depositphotos/Patryk_Kosmider

Podeli:

Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cene najma – neprekidno rastu, piše Poslovni dnevnik. Pronaći kvalitetan stan po razumnoj ceni, za koji neće trebati svaki mesec da se izdvoji pozamašni deo primanja, postalo je sve teže.

Mladi ljudi, mahom studenti, kao i mlade porodice svakodnevno nailaze na probleme pri najmu. Najčešći su – nerealne cene te iznenadni otkaz ugovora. Miro stan za najam u Zagrebu traži već dva meseca. Za sada je to, kaže, nemoguća misija.

"Za 800 evra možete iznajmiti stan i u Dubaiju"

"U Dubaiju i u Londonu sam sada bio i moram reći da je Zagreb cenom otišao poprilično visoko. Na primer za 800 evra, za koliko ja tražim stan u Zagrebu, možete iznajmiti stan i u Dubaiju", rekao je za HRT Miro Čabraja.

Na rast cena najma u Zagrebu utiče sve veće doseljavanje – i domicilnog stanovništva i strane radne snage te iznajmljivanje stanova za turizam i rast cena u prodaji.

"Trenutno primećujemo izjednačenje cene kako najma tako i prodaje. Za razliku od prošle godine imamo povećanje od 20 posto što znači da su cena najma i cena kredita izjednačene”, rekao je Filip Brkan, član Veća Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Najveća je potražnja za stanovima do 60 kvadratnih metara. Agenti kažu da je postalo gotovo nemoguće pronaći kvalitetan podstanarski stan za dugoročni najam po razumnoj ceni.

"Apsolutno je prisutan nedostatak stanova za najam jer nema nikakve politike u tome smeru, nego se pojedinici sami snalaze. Primer toga su strani radnici koji se isto tako nalaze na hrvatskom tržištu, poslodavci koji im nalaze smeštaj i tako pune fond određenih nekretnina", rekla je Jelena Kravošćanec Todorović, agent za nekretnine.

Još neki problemi

Uprkos zakonskoj regulativi, na tržištu najma stanova je nered, kažu advokati. Deo vlasnika i dalje insistira na usmenom dogovoru. Zbog toga nastaje niz problema.

“Stanodavac smatra da su ostvareni uslovi za zadržavanje pologa dok stanar smatra da to nije tako. Dosta često zakupci ističu problem oko ulazaka u stan za vreme trajanja najma. Zakon mu dopušta kontrolu najma stana, ali to mora biti ugovorom definisano”, rekao je advokat Vedran Ceranić za HRT.

U Hrvatskoj je u ponudi oko 8 hiljda stanova za izdavanje. Godišnje ih se izgradi 3 hiljade. Sve je to malo s obzirom na potražnju koja neprestano raste, piše portal.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

20 h

Podeli: