Aktuelno 3

28.02.2024.

11:05

Gde bogataši kupuju nekretnine? Ovako izgleda njihov izbor

Prema novoj studiji, ultrabogati traže bolji životni stil i snažna ulaganja kada je u pitanju kupovina sledećeg doma.

Izvor: Investitor

Gde bogataši kupuju nekretnine? Ovako izgleda njihov izbor
Depositphotos, rabbit75_dep

Podeli:

Četvrtina američkih pojedinaca s ultravisokim prihodima, ili onih koji "vrede" 30 miliona dolara ili više, planira da kupi stambenu nekretninu ove godine, prema izveštaju Douglasa Ellimana i Knight Franka o bogatstvu. Prema izveštaju, prosečan ultrabogati pojedinac već poseduje četiri kuće. Jedna četvrtina njihovog rezidencijalnog portfelja je izvan matične zemlje.

Kada su u pitanju prioriteti za njihovu sledeću veliku kupovinu, ultrabogati su na vrh popisa svrstali “stil života” i “ulaganje”, a slede ih porezi i sigurnost.

Dok su luksuzne nekretnine bile izložene mnogim istim pritiscima kao i ostatak tržišta – slaba ponuda, spora prodaja, rastuće cene – ultravisoke nekretnine prošle su nešto bolje. Prošle godine u SAD su 34 prodaje bile veće od 50 miliona dolara, što je pad u odnosu na 45 u 2022, ali i dalje daleko više u odnosu na godine pre pandemije.

Uz stabilizaciju kamatnih stopa i mogući pad ove godine, stručnjaci za nekretnine kažu da postoje rani znakovi da luksuzna ponuda raste, što bi moglo dovesti do veće prodaje.

"Ako vidimo zaokret prema nižim stopama ili barem više poverenja da inflacija ide u pravom smeru, mislim da ćete ponovno početi da vidite kako se zalihe povećavaju”, rekao je za CNBC Lijam Bejli, partner i globalni menadžer istraživanja u Knightu Franku, prenosi Investitor.

Izvještaj predviđa da će američko tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima ove godine po rastu cena biti Majami, s očekivanim porastom od 4%. Njujork je zauzeo drugo mesto u SAD s očekivanim rastom cena od 2%, a sledi ga Los Anđeles s rastom od 1%.

Globalno, očekuje se da će najveće tržište za luksuzne nekretnine biti Oklend, Novi Zeland, s predviđenim rastom cena od 10% u 2024. Mumbaj je na drugom mestu, s 5,5%; sledi Dubai (5%); Madrid (5%); Sidnej (5%); i Stokholm (4,5%).

Prošle godine je 100 najvećih svetskih tržišta luksuznih nekretnina zabeležilo solidan rast od 3% na prosečnoj ceni. Tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima na svetu bila je Manila, Filipini, s rastom od 26%, delimično podstaknuto ulagačima koji su bežali iz Hong Konga i Kine. Dubai je na drugom mestu s rastom cena od 16%, a slede ga Bahami s 15% i region Algarve u Portugalu s 12%.

Među najnižim rastom prošle godine bili su Njujork, s padom cena od 2%, i San Francisko, koji je u osnovi ostao nepromenjen sa 0,5%. Najveći pad u svetu među glavnim tržištima zabeležio je Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde su cene pale 8%.

Bejli je rekao da ultrabogati američki kupci sve više odlaze u inostranstvo. Rekao je da su kupci iz SAD sada vodeći strani kupci ultrakvalitetnih nekretnina u Londonu – onih čija je cena veća od 10 miliona dolara. Takođe su sve aktivniji u Evropi.

"Postali su prilično prisutni, toliko su sada uočljiviji u Italiji, Francuskoj i Portugalu, više nego što su bili”, rekao je Bejli. “Mislim da su američki kupci postali puno srećniji u istraživanju i razmišljanju o alternativama.”

Ipak, milion dolara ne može kupiti ono što je moglo ranije u SAD i inostranstvu. U Monaku, najskupljem tržištu nekretnina na svetu, milion dolara donosi vam 172 kvadratna metra prvoklasne nekretnine, prema Wealth Reportu. U Aspenu dobijete 215 kvadrata, dok u Hong Kongu dobijete 237, što čini da Njujork izgleda kao dobra ponuda s 367.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Podeli: