Aktuelno 5

28.05.2024.

8:21

Rastu cene kuća: Skuplje na periferiji nego u gradu

Ruralna područja u Velikoj Britaniji nadmašila su gradove kada je reč o rastu cena kuća u poslednjih pet godina, s prosečnom stopom od 22 odsto.

Izvor: Tanjug

Rastu cene kuća: Skuplje na periferiji nego u gradu
Shutterstock/BGStock72

Podeli:

Podaci koje je objavila finansijska institucija "Nejšenvajd" pokazuju da su u pomenutom periodu prosečne cene kuća u pretežno ruralnim oblastima za pet odsto brže rasle nego one u urbanim delovima, preneo je Gardijan.

Ovakva situacija pre svega je izazvana pandemijom, što je dovelo do porasta broja ljudi koji žele da se isele iz gradova u ruralna područja, manje gradove ili na obalu. Sve traženije su postale kuće sa većim baštama, koje nude više prostora za rad od kuće.

Dodaje se da su stanovi u urbanim područjima bili najmanje interesantni kupcima u poslednjih pet godina.

Međutim, istraživanja su pokazala da su se neki od onih koji su se preselilli u ruralna područja u međuvremennu prodali kuće i vratili u predgrađe ili grad.

U najatraktivnija ruralnia područja spadaju turističke destinacije Devon i Lejk distrikt, što sugeriše da je dobar deo potražnje otpada na one koji kupuju kuće za odmor, navodi "Nešnvajd".

Prema pomenutoj finansijskoj instituciji, od 349 lokalnih oblasti u Velikoj Britaniji, većina (61 odsto) klasifikovana je kao pretežno urbana, a nešto više od četvrtine (26 odsto) kao pretežno ruralna.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

10 h

Podeli: