Aktuelno 5

28.05.2024.

8:21

Rastu cene kuća: Skuplje na periferiji nego u gradu

Ruralna područja u Velikoj Britaniji nadmašila su gradove kada je reč o rastu cena kuća u poslednjih pet godina, s prosečnom stopom od 22 odsto.

Izvor: Tanjug

Rastu cene kuća: Skuplje na periferiji nego u gradu
Shutterstock/BGStock72

Podeli:

Podaci koje je objavila finansijska institucija "Nejšenvajd" pokazuju da su u pomenutom periodu prosečne cene kuća u pretežno ruralnim oblastima za pet odsto brže rasle nego one u urbanim delovima, preneo je Gardijan.

Ovakva situacija pre svega je izazvana pandemijom, što je dovelo do porasta broja ljudi koji žele da se isele iz gradova u ruralna područja, manje gradove ili na obalu. Sve traženije su postale kuće sa većim baštama, koje nude više prostora za rad od kuće.

Dodaje se da su stanovi u urbanim područjima bili najmanje interesantni kupcima u poslednjih pet godina.

Međutim, istraživanja su pokazala da su se neki od onih koji su se preselilli u ruralna područja u međuvremennu prodali kuće i vratili u predgrađe ili grad.

U najatraktivnija ruralnia područja spadaju turističke destinacije Devon i Lejk distrikt, što sugeriše da je dobar deo potražnje otpada na one koji kupuju kuće za odmor, navodi "Nešnvajd".

Prema pomenutoj finansijskoj instituciji, od 349 lokalnih oblasti u Velikoj Britaniji, većina (61 odsto) klasifikovana je kao pretežno urbana, a nešto više od četvrtine (26 odsto) kao pretežno ruralna.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: