Ketering kao biznis

Sve firme koje drže do sebe makar jednom godišnje za svoje partnere ili zaposlene organizuju zabave. Sve te goste treba nahraniti. Gladno tržište popunile su ketering kompanije - firme koje se bave distribucijom hrane i pića.

Fokus

Izvor: Buðelar, B92

Utorak, 26.12.2006.

13:24

Default images

Reputacija svakog banketa zavisi od specijaliteta koje se na njemu služe. Te poslastice specijalnost su ketering kompanija. Dragana Ferlinc vlasnica je Euroketeringa, najveće srpske ketering firme. Pre nego što je pokrenula sopstveni biznis radila je u jednoj velikoj privatnoj firmi i jedan od poslova joj je bio da organizuje bankete.

Kad joj je posao tamo postao previše naporan, odlučila je da počne sama da se nečim bavi, a pošto je videla da ima potrebe za keteringom odlučila se za to.

Tri godine nakon što je počela svoj biznis zapošljava 30 radnika, a, po potrebi, honorarno angažuje dodatne kuvare i konobare. Potrebe za dodatnim radnicima ima sve više, jer ketering više nije usluga rezervisana samo za najbogatije.

“Nisu više, kao ranije, aktuelne samo masovne zabave za 500 ili hiljadu ljudi, nego se sad organizuju koktel zabave i za sto ljudi ili za 50. Čak su se pojavili i pojedinci koji organizuju svoje slave na ovaj način”, kaže Ferlinc.

Cena banketa zavisi, naravno, od vrste i količine hrane i pića, kao i od broja gostiju. Prijem za stotinak ljudi, u proseku, košta između 1.500 i dve hiljade evra. Oni sa skromnijim budžetom mogu da prođu i jeftinije, uz skromniji meni. Jedino na čemu se ne štedi jeste broj konobara. Na 25 gostiju dolazi najmanje jedan. Ferlinc kaže da će njena kompanija ove godine imati promet od oko 40 miliona dinara, od čega će jedna petina biti čista zarada.

“Ovog trenutka Euroketering radi samo koktele i velike bankete do 2.000 ljudi. Dobila sam ponudu za proširenje, za masovni ketering koji bi pokrivao bolnice, škole, srednje škole i privatne škole. Međutim još nisam sigurna da želim da se proširim na tom nivou. Nisam sigurna da treba ići u tom pravcu sada”, kaže ona, dodajući da do klijenata dolazi najviše na preporuku.

Jedaneaset kuvara svakog dana, u proseku, napravi hranu za oko 70 do 100 gostiju. Pored spremanja i dostave hrane, te posluge, Euroketering klijetima koji to žele može da organizuje i banket salu, ozvučenje, muziku....

Euroketering je, kaže, pre svega, poznat po kvalitetu hrane. Hrana se sprema na dan banketa, a namirnice se nabavljaju dan ranije. Kvalitet i izgled hrane osim menadžera kompanije stalno proverava i sanitarna inspekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: