Da li Zemlja može da eksplodira kao u filmovima?

Uprkos tome što je u scenarijima brojnih naučnofantastičnih filmova Zemlja u opasnosti od eksplozije, planetu ovog kalibra je teže uništiti nego što reditelji zamišljaju.

Život

Izvor: Popular Mechanics

Četvrtak, 17.08.2017.

12:43

Da li Zemlja može da eksplodira kao u filmovima?
Foto: YouTube Screenshot

Kao što se vidi u video-snimku na kanalu Second Thought, gotovo je nemoguće da ljudi ikad naprave nešto što može razneti planetu u paramparčad. To je zbog Zemljine gravitacije, koja okuplja svu materiju na našoj planeti u jednu celinu.

Vezivna energija Zemlje trenutno iznosi 2,24 x 10^32 J, a sve nuklearne bombe na planeti imaju silu od “samo” 2,67 x 10^19 J, a nemoguće je izgraditi još milijardu bombi potrebnih da se obavi taj posao.

Čak i antimaterija, koja je eksponencijalno destruktivnija od nuklearnog oružja, zahteva suviše vremena za pravljenje i potrebna je u većoj količini nego što smo u stanju da napravimo.

Trenutno je jedini način da se Zemlja potpuno raznese udar dovoljno velikog asteroida, koji putuje brzinom 90 odsto brzine svetlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: