Dobitnica Nobelove nagrade: To je poklon drevne kineske medicine

Tu Juju, prva Kineskinja koja je dobila Nobelovu nagradu za medicinu, izjavila je danas da ''nije iznenađena'' takvom odlukom, s obzirom na izuzetnu karijeru tokom koje su ona i članovi njenog tima pre skoro pola veka u Kini otkrili, a potom i testirali lek protiv malarije na sebi.

Život

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

12:05

Default images
Fotografija Juju Tu iz osamdesetih godina (Foto: Beta / Yang Wumin/Xinhua via AP)

''Naše istraživanje je trajalo nekoliko decenija, tako da ova nagrada za nas nije iznenađenje'', rekla je 84-godišnja naučnica novinarima lokalne televizije. Tu, koja deli nagradu sa još dvojicom naučnika, pripalo je to svetsko priznanje za otkrivanje artemisinina, leka protiv malarije koji se zasniva na starokineskoj biljnoj medicini, a koji je značajno smanjio stopu smrtnosti obolelih pacijenata, prenosi agencija AFP.

''Nisam bila stvarno iznenađena jer ova nagrada nije priznanje samo meni, već svim kineskim naučnicima'', kaže Tu. Kako prenosi francuska agencija, Tu i njen tim istraživao je krajem 60-ih više od 2.000 kineskih biljnih preparata da bi utvrdili one koje imaju antimalarijsko dejstvo. Nijedna od biljaka nije dala značajne rezultate u eksperimentima, osim ekstrakta Artemisia annue, ali je tim bio zbunjen činjenicom da se obećavajući nalazi nisu ponovili te je posegnuo za starokineskom literaturom.

Tu je objasnila da su u knjizi alhemičara Dži Honga pročitali da se malarija pre više od 1.700 godina lečila sokom od iste biljke koju je njen tim koristio u eksperimentu. ''Tada sam shvatila da je zagrevanje u eksperimentu uništilo aktivne komponente'', napisala je Tu u članku koji je objavljen 2011. godine.

Istraživanje koje je sproveo njen tim odvijalo se krajem 60-ih u periodu Kulturne revolucije u Kini tokom koje je veliki broj građana, uključujući i akademski obrazovane bio progonjen. Tim nije imao mogućnosti da proveri svoj produkt na labaratorijskim životinjama, ali su, sigurni u njegov uspeh, lek testirali na sebi, navodi AFP.

Tu danas boluje od dijabetesa i lošeg je zdravlja, te je njen muž Li Tinzao izjavio za francusku agenciju da najverovatnije neće držati konferenciju za štampu kao i da nije siguran da će moći da doputuje u Evropu na ceremoniju dodele nagrada koja se tradicionalno održava početkom decembra.

Tu, koja je 2011. godine osvojila i prestižnu Laskerjevu nagradu, dugo je smatrana favoritom za Nobelovu nagradu, a za otkriveni lek kaže da je ''pravi poklon drevne kineske medicine''.

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu Tu deli sa Amerikancem irskog porekla Vilijamom Kempbelom, i Japancem Satoši Omurom. Kineski premijer Li Kećijang čestitao je sinoć Tuuovoj izjavivši da ova nagrada ''ukazuje na dinamičan napredak kineske nauke i tehnologije''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: