Prvi svetski rat iz dana u dan: Kako se menjala mapa Evrope

Prošla je 101. godina od jednog od najsmrtonosnijih konflikata u istoriji koji je odneo oko 16 miliona ljudskih života. Pogledajte kako je ratni vihor preoblikovao mapu Evrope.

Život

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

19:25

Default images
Foto: Screenshot

Video je na Jutjubu objavio korisnik Emperor Tigerstar, uz obrazloženje da je namenjen “svim ljudima koji žele da nauče istoriju lakšim putem, pomoću vizualne animacije promena mape”.

U jednominutnom prikazu predstavljeno je kako su se granice menjale tokom sukoba Antante (Britanija, Francuska i Rusija) protiv Bloka centralnih sila (Nemačka i Austrugarska), uključujući Italiju, Japan, SAD, Bugarsku i Otomansko carstvo - zemlje koje su se kasnije uključile u konflikt.

Najveća promena dešava se 1917. godine, nakon boljševičke Oktobarske revolucije i potpisivanja Brest-litovskog mira naredne godine, čime su Centralne sile odnele veliku pobedu i ostavile Antantu bez jedne od ključnih sila.

Rat je završen u novembru 1918. godine, kapitulacijom Nemačke i propašću Austrougarskog carstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: