Fizičar našao način da odbrani gradove od tornada?

Profesor Rondža Tao sa Templ univerziteta u Filadelfiji tvrdi da je našao način odbrane od tornada i odmah se našao na meti kritika, piše Time.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2014.

17:08

Default images

Tao tvrdi kako se rešenje nalazi u tri velike barijere koje bi trebalo izgraditi oko SAD-a. Tri zida dugačka 160 kilometara i visoka 300 metara mogla bi da eliminišu opasnost od tornada, spasu živote i imovinu vrednu milijarde dolara.

Zidovi bi usporili opasne vetrove pre nego se formira tornado i sprečili spajanje hladnog i toplog vazduha koji uzrokuje oluje. Sprovođenje njegove ideje u delo koštalo bi 16 milijardi dolara.

Međutim, stručnjaci su ismejali njegov predlog. Upozoravaju na područja koja su već zaštićena prirodnim barijerama i svejedno ih redovno pogodi tornado. Čak i da njegov plan uspe, dugoročno bi rezultirao katastrofalnim vremenskim nuspojavama.

"Svi koje poznajem slažu se da je ovo jako loše osmišljena ideja. Njegov koncept nastanka tornada je fundamentalno pogrešan. Meteorolozi ne podnose kada čuju nešto o sudaru toplog i hladnog vazduha. Stvari su ipak mnogo komplikovanije od toga", kaže Džošua Vurman iz Centra za istraživanje opasnih vremenskih uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: