Nepal domaćin prve "gejolimpijade"

- Nepal će ove jeseni biti domaćin prvih sportskih igara namenjenih homoseksualim sportistima u Aziji, saopštili su organizatori.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

14:35

Default images

Tokom dvonedeljne "gejolimpijade" na fudbalskom stadionu i drugim sportskim dvoranama u nepalskoj prestonici biće održana atletska nadmetanja, teniski mečevi, utakmice u odbojci i fudbalu kao i takmičenja u borilačkim veštinama, saopštilo je vodeće nepalsko gej udruženje "Blu dajmond".

"Poznati i poštovani nepalski atletičari podržaće ovu manifestaciju kao sudije i treneri", kazao je za AFP organizator igara Sunil Pant, jedini deklarisani gej poslanik u Nepalu.

Nepalske igre za homoseksualne sportiste, koje će biti održane krajem septembra, biće prva azijska olimpijada ove vrste.

"Cilj organizatora gejolimpijade 2012. je povezivanje pripadnika lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transrodne zajednice sa širom društevnom zajednicom, promovisanje zdravog načina života i fizičkih aktivnosti kao i mentalnog i duhovnog zdravlja", kazao je Pant.

Iako konzervativan, Nepal ima jednu od najprogresivnijih politika u progledu homoseksualaca u Aziji. Odlukom suda, vladi je 2007. bilo naloženo da usvoji zakone kojima se garantuju prava homoseksualaca.

Očekuje se da novi nepalski ustav, koji je trenutno u pripremi, definiše brak kao zajednicu dvoje odraslih osoba, bez obzira na polnu pripadnost i da zabrani svaku diskriminaciju na osnovu polne orijentacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: