IDAHO: Transfobija ubija

Nasilje nad transeksualcima i njihova diskriminacija predstavljaju najstrašniji deo međunarodne transfobije, saopšteno je povodom Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije (IDAHO) koji se obeležava 17. maja.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.05.2009.

13:21

Default images

Organizatori obeležavanja IDAHO ukazali su na probleme transeksualaca, ističući da "transfobija ubija".

"Fizički napadi su nesumnjivo najstrašnije poglavlje međunarodne transfobije", ocenjuju organizatori dana IDAHO koji se obeležava od 2005. godine.

Oni ukazuju da su žrtve nasilja i ubistava svi od reda - travestiti, transeksualci, transrodne osobe, a da policija samo "otaljava istrage".

Organizacioni komitet IDAHO izražava žaljenje što se ti napadi redovno predstavljaju kao "manje-više obskurne stvari" i ukazuje da na druge, manje vidljive oblike nasilja poput samoubistava transeksualaca zbog maltretiranja, odbacivanja, koji posebno pogađaju najmlađe.

Zatraženo je i da transeksualnost bude skinuta sa liste mentalnih bolesti. Transeksualnost je 1996. godine na nivou Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svrstana u bolesti vezane za seksualni identitet.

Navodeći ostale probleme tih ljudi, IDAHO ukazuje da samo tri evropske zemlje Estonija, Mađarska i Velika Britanija ne traže transeksualcima potvrdu o hirurškoj operaciji radi promene imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: